Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC och Balticgruppen tar hem uppdrag för en halv miljard

Publicerad: 1 december 2021, 11:12

NCC och Balticgruppen samverkar i nytt uppdrag att bygga bostäder och kontor i Umeå.

Foto: NCC

NCC och Balticgruppen inleder bygget av ett bostadshus och ett kontorshus i stadsdelen Östra Station i Umeå. Uppdraget är ett samverkansprojekt och ordervärdet uppgår till cirka 480 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

NCCUmeåWingårdhs Arkitektersamverkan

Det nya uppdraget är inte NCC:s första i området. Sedan 2008 har bolaget byggt cirka 700 bostäder i området och Umeå Östra resecentrum.

Det nya uppdraget är ett samverkansprojekt med Balticgruppen och innefattar ett bostadshus och ett kontorshus..

– Tillsammans med NCC har vi arbetat fram en delad målbild och samsyn för vad vi vill åstadkomma med projektet. NCC har även gedigen kunskap av att bygga i Umeå och har erfarenhet av att bygga kontorshus med trästomme, vilket även blir aktuellt för kontorshuset i den första etappen av Östra Station, säger David Carlsson, vd och koncernchef, Balticgruppen i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: De fick mest coronastöd i byggbranschen 

Båda husen är ritade av arkitektbyrån Wingårdhs och certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, vilket innebär bland annat bra ljudmiljö, god ventilation och sunda materialval.

Bostadshuset rymmer 78 bostadsrätter, byggs med nio våningar och får en livsmedelsbutik i bottenplan. Kontorshuset omfattar 13 000 kvadratmeter och 10 våningar, varav åtta byggs med trästomme.

– Vi har en öppen och nära dialog med Balticgruppen och har börjat samarbeta i ett tidigt skede i processen. Det gör att vi kan ta vara på gemensamma erfarenheter och styrkor och säkerställa hög kvalitet när vi förverkligar visionen om Östra Station som en hållbar stadsdel, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef, NCC Building Sweden i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Umeå: Full fart framåt för Norrlands jätte

Förberedande markarbeten inleds i december och byggstart för bostadshuset sker under början av 2022. Inflyttning i bostadshuset beräknas starta andra kvartalet 2024. 

 

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.