Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC och Peab får storkontrakt i Kiruna

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

NCC och Peab har fått de stora byggkontrakten för LKABs nya anläggning i Kiruna. Peab ska bygga ett anrikningsverk och en rågodsinfrakt med homogeniseringslager, ett uppdrag värt 518 miljoner kronor. NCC har fått uppdraget att bygga det nya pelletsverket för 1, 1 miljarder kronor. Uppdraget är det största någonsin i Norden som genomförs i partneringform, det vill säga att beställare, byggare och konsulter bildar en gemensam projektorganisation och arbetar med full öppenhet sinsemellan.

För NCC kommer uppdraget mycket lägligt eftersom företagets största pågående projekt i Norrland - kulsinterverket i Malmberget - närmar sig färdigställande, berättar Thomas Stenvall som är chef för tung industri vid NCC Region Norrland.

- Det innebär att vi kan plocka över mycket av personalen därifrån, så rekryteringen blir nog inga bekymmer.

Totalt kommer i snitt omkring 200 NCC-medarbetare att arbeta med projektet, men alla kan inte tas från den befintliga organisationen.

- Vi kommer att få anställa ytterligare 50 till 70 man men vi har många sökande så det ska nog gå bra. Det är i första hand betongarbetare, formbyggare och armerare som behövs.

Både NCC och Peab börjar omedelbart arbetena. Anrikningsverket ska vara klart om två år och pelletsverket några månader senare.

Det var förra veckan som LKABs styrelse fattade det formella beslutet att genomföra ett investeringsprogram på omkring 6 miljarder kronor för att öka produktionskapaciteten vid anläggningarna i Kiruna och Malmberget. Efterfrågan på stål har ökat kraftigt de senaste åren och ser ut att fortsätta vara stark. Det är främst den kraftiga ekonomiska utvecklingen med följande byggboom i Kina som driver utvecklingen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.