Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC och Tengbom i strategiskt samarbete

Publicerad: 9 december 2008, 08:58

NCC har tecknat ett strategiskt avtal med Tengbom arkitektkontor för att effektivisera sina egna bostadsprojekt. Det är första gången NCC ingår ett långsiktigt samarbete med en arkitektbyrå. (Bilden: Magnus Meyer, vd Tengboms.)


En gemensam produktutveckling och fördjupad kunskap om varandras processer och metoder förväntas bidra till kostnadseffektivare bostäder.

NCC ska utveckla planeringen och byggprocessen för sina egna bostadsprojekt. Det är ett led i målet att årligen sänka företagets kostnader med fem procent fram till 2012. Därför tecknar NCC sitt första strategiska samarbetsavtal med en arkitektbyrå, något man hittills bara gjort med leverantörer. NCC har tidigare arbetat med Tengbom i enskilda bostadsprojekt.

– Tengbom har goda kunskaper om 3D-projektering, vår plattform för bostäder och vår byggprocess. Samordnad planering och produktion ska leda till att NCC kan erbjuda funktionella och vackra bostäder som är mer kostnadseffektiva, säger Kerstin Gillsbro, chef för NCC Boende.

Tengbom med sina 180 anställda är den första av ett begränsat antal arkitektpartners som NCC avser teckna strategiskt avtal med. Tydlig kommunikation och uttalade ansvars- och beslutsområden ska effektivisera projekteringen.

– NCC är först i byggbranschen med denna typ av samarbete, därför är det annorlunda och spännande. Kontinuiteten skapar många möjligheter. I en lågkonjunktur är det ännu viktigare att jobba metodiskt och långsiktigt för att kunna bygga billiga bostäder, säger Magnus Meyer, vd på Tengbom.

Sedan tidigare arbetar NCC med att förbättra byggprocessen genom industriella metoder. Och Tengbom ska även vidareutveckla NCCs plattformar för bostäder, vilka gör det möjligt att återvända projekterings- och byggmetoder i olika projekt.

– Att vidareutveckla våra tekniska plattformar är en förutsättning för att kunna möta lågkonjunkturen på ett konstruktivt sätt, säger Jan Byfors, ansvarig för NCCs tekniska utveckling.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.