Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC och Tengbom i unikt samarbete

Publicerad: 2 februari 2009, 09:45

NCC har tecknat ett strategiskt avtal med Tengbom arkitektkontor för att effektivisera sina egna bostadsprojekt. Avtalet som är regionalt trädde i kraft från och med årsskiftet. Det är första gången NCC ingår ett långsiktigt samarbetsavtal med en arkitektbyrå. En gemensam produktutveckling och fördjupad kunskap om varandras processer och metoder förväntas bidra till kostnadseffektiva bostäder.


- Det är viktigt att vi utvecklar planeringen och byggprocessen för våra egna bostadsprojekt. Vårt mål är att årligen sänka byggkostnaderna med fem procent fram till 2012. Det säger Mats Fryxell, NCC Construction Sverige region Stockholm Mälardalen, när vi sitter och samtalar tillsammans med Magnus Meyer, vd på Tengbom, i Näringslivets hus i Stockholm.

- Vi med våra 250 anställda är den första av ett begränsat antal arkitektpartners som NCC avser teckna strategiskt avtal med. Målet är att tydlig kommunikation och uttalade ansvars- och beslutsområden ska effektivisera projekteringen, säger Magnus Meyer, som ser en stor potential i samarbetet.

Avtalet som trätt i kraft från årsskiftet innebär att det för NCC är det första strategiska samarbetsavtalet med en arkitektbyrå, hittills har man endast gjort denna typ av avtal med leverantörer.

- Tengbom har goda kunskaper om 3D-projektering, vår tekniska plattform för bostäder och vår byggprocess. Samordnad planering och produktion ska leda till att vi kan erbjuda funktionella och vackra bostäder som är mer kostnadseffektiva. Vi har tidigare arbetat med Tengbom i enskilda bostadsprojekt men vi går nu ett steg längre, säger Mats Fryxell vidare.

Han tillägger att NCC är först i byggbranschen med denna typ av samarbete, därför är det annorlunda och spännande. Kontinuiteten, menar han, skapar många möjligheter. I en lågkonjunktur är det ännu viktigare att jobba metodiskt och långsiktigt för att kunna bygga billiga och bra bostäder.

Så detta är således ett helt nytt sätt att jobba?

- Vi arbetar hela tiden med att förbättra byggprocessen genom industriella metoder. Så i den meningen är detta inte något nytt. Det nya är att vi tillsammans ska effektivisera byggprocessen och att Tengbom och andra utvalda arkitekter även ska vidareutveckla våra plattformar för bostäder. Det i sin tur gör det möjligt för oss att återanvända projekterings- och byggmetoder i olika projekt, säger Mats Fryxell.

- Att vidareutveckla våra tekniska plattformar är en förutsättning för att kunna möta lågkonjunkturen på ett konstruktivt sätt. Vi ser stora fördelar med att ta med oss erfarenheterna vi får till nästa projekt.

- Fördelarna är att vi kan jobba ur ett längre perspektiv, säger Magnus Meyer. Problemet inom byggsektorn är ofta att man jobbar väldigt projektfokuserat. Där kostnader för utveckling av produkter, processer och metoder tas med i projektet. Det blir komplicerat och dyrt ur allas perspektiv. Kan man istället ha en större och längre ansats och jobba med metoder som kan appliceras på flera projekt så kan också förhoppningsvis kostnaderna spridas på flera projekt.

- Man får då, fortsätter Magnus Meyer, möjligheten att som arkitekt bidra inte enbart i projektperspektiv utan även i ett längre utvecklingsperspektiv.

Vad händer just nu?

- Just nu håller vi på att göra en inventering av flera olika arkitektkontor och Tengbom är den första som vi bestämt oss att skriva avtal med, säger Mats Fryxell. De har en bra ordning på sina interna processer vilket gör att vi också får en smidigare process. Vi har en ganska decentraliserad organisation vilket gör att det är viktigt för våra projektledare och projekteringsledare att arkitekterna har en bra förståelse för vilka krav vi ställer.

- Arkitekten är en väldigt viktig länk i projektfasen, de kommer in först i processen och sätter tillsammans med projektledaren de viktiga förutsättningarna för att projektet ska bli attraktivt och kostnadseffektivt. Vi har ett övergripande mål att försöka effektivisera vår process och det här är i linje med ett industriellt tänkande. Vi satsar på en återupprepningseffekt i metodiken. Det är viktigt, och framöver ska vi ha också ha ett extra stort fokus på energieffektiva byggnader, säger Mats Fryxell.

Fotnot: Efter Byggindustrins intervju har NCC även tecknat ytterligare ett regionalt strategiskt samarbetsavtal med Lasse Vretblad vd på Arkitektmagasinet AB.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.