Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC säljer bolag till Sweco

Publicerad: 12 januari 2021, 07:55

Försäljningen av Optiplan är helt i linje med NCC:s fokus på kärnverksamheten, menar Catarina Molén-Runnäs, chef för affärsområdet NCC Building Nordics.

Foto: NCC

NCC fortsätter att renodla verksamheten och säljer det finska dotterbolaget Optiplan till Sweco.


Ämnen i artikeln:

NCCSwecoFinland

Optiplan har 150 anställda och omsätter cirka 130 miljoner kronor. Företaget är verksamt på inom teknik och arkitektur på den finska marknaden. Även om NCC hör till kunderna kommer en majoritet av intäkterna från andra aktörer.

– Försäljningen av Optiplan är helt i linje med NCC:s strategiska inriktning, där vi fokuserar på vår kärnverksamhet inom bygg och konstruktion. Vi ser en stor potential i den finska byggmarknaden och vi ser fram mot att fortsätta vårt samarbete med Optiplan, säger Catarina Molén-Runnäs, chef för affärsområdet NCC Building Nordics, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Så har det gått med NCC:s försäljning av Road Services 

Villkoren för transaktionen offentliggörs inte, det har parterna kommit överens om. Däremot står det klart att försäljningen väntas påverka NCC:s resultat positivt med cirka 40 miljoner kronor i fjärde kvartalet 2020.

– Vi är glada att välkomna Optiplan till att bli en del av Sweco. Optiplan kommer att förstärka vår expertis inom arkitektur och tekniklösningar. Vi tror på hållbar tillväxt och ser positivt på utvecklingen för bostadsbyggande och renoveringar, särskilt i de finska tillväxtområdena. Att kunna erbjuda hållbar och energieffektiv design är värdefullt för oss inom Sweco, säger Markku Varis, chef för Sweco Finland.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCCSwecoFinland

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.