torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC stuvar om för bättre tillväxt

Publicerad: 28 september 2015, 11:44

Peter Wågström, vd och koncernchef för NCC. Foto: NCC

NCC:s strategi för att möta en hårdare internationell konkurrens och en het marknad stavas specialisering. Styrelsen har beslutat om en ny organisation som ska träda i kraft till årsskiftet. Bolagets ledning ska också undersöka förutsättningarna för att knoppa av affärsområdet Housing till ett självständigt bolag.

Ämnen i artikeln:

NCCNCC Housingbyggkontraktbostadsbyggandebostadsutvecklingtillväxt

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Vi har sett att vi måste fokusera och specialisera våra verksamheter utifrån produktionsområden. Vi ska fortsätta att vara lokala, men samtidigt kunna dra ihop resurser från hela Norden i de fall det behövs. Detta ska göra det lättare att utnyttja de resurser vi har, säger Peter Wågström, vd och koncernchef för NCC.

En orsak till behovet av en omorganisation är ökad konkurrens.

– Självklart ser vi internationella aktörer som dyker upp på bygg- och anläggningsprojekt i Sverige. Det innebär att vi måste vrida till oss och spetsa vår verksamhet vi också. Vi har kompetensen men måste koncentrera den för att kunna vara med på fler projekt. Det är ett sätt att ta vara på tillväxtmöjligheterna, säger Peter Wågström.

I den nya organisation som sjösätts vid årsskiftet kommer bolagets sju affärsområden krympas ner till fem. De fyra landsbaserade Construction-enheterna delas i två nordiska affärsområden, NCC Infrastructure och NCC Building. NCC Roads bildar det nya affärområdet NCC Industry, exklusive vägserviceverksamheten som flyttas till NCC Infrastructure. NCC Housing och NCC Property Development kvarstår som affärsområden.

Omorganisationen kommer att kosta en del. NCC uppskattar kostnaderna till 250 miljoner kronor vilket kommer att belasta bolagets resultat i det fjärde kvartalet 2015 och det första kvartalet 2016.

I och med sammanslagningarna kan viss personal inom de stödjande backoffice-funktionerna att bli övertalig. Hur många det rör sig om är inte klart i dagsläget.

Vad gäller NCC Housing har styrelsen dock gett företagets ledning i uppdrag att utreda möjligheten att bilda ett eget börsnoterat bostadsutvecklingsbolag med utgångspunkt i affärsområdet NCC Housing.

– Housing har kommit upp i en sådan kritisk massa att styrelsen vill undersöka om det skulle vara en fördel för bolaget och aktieägarna, säger Peter Wågström.

Den 6 november i samband med bolagets delårsrapport ska ledningen presentera vad man kommit fram till angående NCC Housings framtid. Om det blir aktuellt att bilda ett eget bolag av affärsområdet så är det en styrelse- och ägarfråga som i så fall beslutas på stämman i april nästa år.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev