måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC tar hem damm- och kanalarbeten

Publicerad: 6 juli 2023, 06:59

NCC Infrastructure tar två nya kontrakt – i Korsnäs och Kiruna.

Foto: NCC

Dammhöjningar vid gruvan åt LKAB och renoverade vattenvägar i Korsnäs. Det är två nya infrakontrakt som NCC har signerat.

Ämnen i artikeln:

SvepetNCCLKABbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationinfrastrukturgruvorKiruna

R


Dammhöjningar i Kirunagruvan

NCC ska på uppdrag av LKAB genomföra dammhöjningar i sandmagasinet i Kiruna, där det våta avfallet från järnmalmsbrytningen – anrikningssand –deponeras. Affären är en utförandeentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 170 miljoner kronor.

– NCC har byggt dammar tidigare och har lång och god erfarenhet från liknande uppdrag runt omkring Malmfälten. Vi är stolta och glada över förtroendet som LKAB gett oss och ser fram emot att inleda samarbetet, säger Robert Nilsson, produktionschef på NCC Infrastructure i Kiruna, i ett pressmeddelande.

Läs även: NCC:s iskalla badhusgjutning: "Det ställer så klart högre krav"

I dammanläggningarna finns ett sandmagasin och ett klarningsmagasin. I sandmagasinet sedimenterar anrikningssanden medan vattnet leds vidare till klarningsmagasinet.

I NCC:s arbete ingår grundläggning i dammtån av dessa två sträckor och en krönhöjning på sex meter respektive två meter. Krönhöjningen innebär ett stort schaktnings- och fyllningsarbete om cirka 300 000 kubikmeter schakt och cirka 800 000 kubikmeter fyllning. Höjningarna genomförs i den takt som krävs för att möta uppmätta deponeringsbehov och i den takt som sökta miljötillstånd medger. NCC ska även installera kraftförsörjning för mätbrunnar och lägga dränageledningar och rensbrunnar.

Projektet beräknas stå klart under hösten 2024.

Läs även: Tre ville bygga Enköpings nya reningsverk – NCC tar hem kontraktet

Renovering av vattenvägarna i Korsnäs

Längre söderut har NCC fått ett nytt kontrakt i uppdraget att renovera vattenvägarna i Korsnäs, Dalarna. Nu ska NCC bygga ytterligare en av tre huvuddelar i projektet som innebäratt färdigställa intagsdelen med bland annat dammluckor. Ordervärdet för delprojektet är cirka 60 miljoner kronor.

Projektet bedrivs i samverkan mellan Falu Energi & Vatten och NCCsedan starten av den första huvuddelen 2022.

– Arbetet med vatten- och fiskvägarna rullar på bra. Det här är ett viktigt projekt för Falu kommun då översvämningsriskerna är stora och anläggningen är gammal. Att vi får möjlighet att arbeta i samverkan är en stor fördel då det innebär transparens och korta beslutsvägar, säger Mathias Bladlund som är ansvarig chef på Falu Energi & Vatten, i ett pressmeddelande.

NCC har i delprojekt 1 börjat arbetet med kanalen, och bland annat byggt nya kanalmurar i platsgjuten betong. I nu påbörjade delprojekt 2 ska dessa färdigställas med bland annat nya luckor, och dessutom ska NCC bygga färdigt fiskvägen som löper runt verket.

– Vi har fått i uppdrag att bygga om den bro som korsar kanalen, vilket ställer extra höga krav på oss när det gäller hantering av tid och logistik. Det här ett projekt som går mycket bra och vårt samarbete med Falu Energi & Vatten fungerar utmärkt. Nu ser vi fram emot att göra klart den här nya fasen, säger Jonas Olsson, projektchef NCC Infrastructure.

Planen är att projektet ska vara klart våren 2024 i tid för den kommande vårfloden.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev