Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC tecknar 20-årskontrakt i Esbo

Publicerad: 23 juni 2009, 06:48

NCC har tecknat avtal med finska Esbo om renovering och utbyggnad av tre skolor. Uppdraget innebär utbyggnad och renovering av skolorna men också för underhåll, fastighetstjänst och kommande renoveringar under en löpande 20-års period.


–Livscykelprojekten utgör en utomordentlig utvecklingsmöjlighet eftersom vi som entreprenör också kan följa upp hur lösningarna fungerar och bättra på dem om så krävs, säger NCC:s regiondirektör Kauko Wasenius.

Ordervärdet för den inledande fasen med utbyggnad och renovering är på 315 Mkr. Ordervärdet för underhåll, fastighetstjänst och kommande renovering är på ungefär 260 Mkr.

Esbo stad har valt att upphandla renovering och underhåll med en livscykelmodell eftersom den beräknas ha många fördelar jämfört med en traditionell upphandling. Med ett längre perspektiv och ett ansvar från entreprenörens sida garanterar man upprustningar och tillbyggnader oavsett stadens ekonomiska situation. Avtalet är upplagt så att staden betalar en avtalsenlig årsavgift för underhållet av fastigheten. Om det framkommer brister i fastigheternas skötsel sjunker den årliga avgiften.

Samtidigt som Esbo stad gör den nya upphandlingen startar de också ett utvecklingsprojekt som syftar till att förbättra skolornas verksamhet, trivsel och säkerhet. Projektet utgår ifrån de senaste beteendevetenskapliga forskningsrönen och stödjer sig på ett så kallat Stess free-koncept som NCC använder i sina kontorsobjekt.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.