Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC tecknar miljardavtal – ska bygga ut två sjukhus

Publicerad: 25 mars 2020, 15:36

NCC har fått en beställning av Region Sörmland på två nya vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett. Uppdragen är värt drygt 2,4 miljarder kronor.


Det är Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett som ska byggas ut med var sin ny vårdbyggnad för akutvård. Byggnaderna kommer bland annat inrymma akutmottagning, operationssalar och sterilcentraler och omfattar cirka 45 000 respektive 8 500 kvadratmeter. Vid Mälarsjukhuset, Sörmland största, placeras en ny huvudentré i byggnaden som även innehåller avdelningar för förlossning, neonatal och hjärtintensiv, skriver parterna i ett pressmeddelande.

Komplext arbete

Bygget görs genom partnering, en samverkansform där aktörerna samarbetar i en öppen och transparent dialog och gemensamt fattar beslut.

– Det är komplext att bygga akutvård med omfattande installationsarbeten och höga krav på avancerad medicinteknisk utrustning. Med NCC:s breda erfarenhet från sjukhusbyggnationer kan vi projektera och bygga de båda sjukhusen parallellt för att skapa synergier. Därmed kan produktionstiden kortas ner, kostnader hållas nere och vi kan nå bättre kvalitet med patientens bästa i fokus, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden, i en kommentar.

Mälarsjukhuset.

Illustration: Carlstedt Arkitekter

Mälarsjukhuset, huvudentré.

Illustration: Carlstedt Arkitekter

Nyköpings lasarett.

Illustration: Carlstedt Arkitekter

Markarbeten påbörjas inom kort

• Vid Nyköpings lasarett beräknas byggnaden stå klar vid årsskiftet 2022/2023.

• Den större vårdbyggnaden vid Mälarsjukhuset beräknas vara klar under våren 2025.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.