lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC:s fjärde kvartal starkare än väntat

Publicerad: 31 januari 2023, 06:34

Foto: Mattias de Frumerie

Vinsten föll mindre än befarat för NCC i det fjärde kvartalet och även orderingången överraskade på uppsidan. Det framgår av bolagets bokslut där vd Tomas Carlsson ljuspunkter trots en utmanande marknad.

Ämnen i artikeln:

Svepettomas carlssondelårsrapportbokslutaktiemarknadbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

ND

R

Redaktionen


NCC:s rörelseresultat föll till 544 miljoner kronor i det fjärde kvartalet från 605 miljoner motsvarande kvartal 2021. Analytikerna hade i genomsnitt väntat sig ett rörelseresultat på 482 miljoner kronor, enligt en sammanställning gjord av Infront.

Omsättningen var stabil och landade på 16.018 miljoner kronor, mot förväntade 15.682 miljoner. Orderingången var 12.280 miljoner kronor mot väntade 12.406 miljoner kronor. Utdelningen föreslås bli 6:00 kronor per aktie (6:00), vilken betalas ut halvårsvis. Väntat var 5:90 kronor.

Läs även: NCC slog Peab och Skanska i miljardupphandling

Vd Tomas Carlsson skriver i bokslutskommunikén att 2022 var ett utmanande år men att det har varit stora skillnader mellan olika affärsområden och även inom dem. Utmaningarna spås fortsätta 2023.

– Vi kommer att söka möjligheter till nya projekt men samtidigt ställa höga krav för att starta dem och vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel, skriver Carlsson och fortsätter.

– På kort sikt påverkas fastighetsmarknaden och projekt inom bostäder och kontor mest. Samtidigt finns det en stor och god marknad för infrastrukturprojekt, samhällsbyggnader, investeringar i tillväxtzoner och i grön omställning.

Carlsson avslutar med att konstatera att målet för vinst per aktie kvarstår, "men är naturligtvis beroende av, bland annat, utvecklingen på fastighetsmarknaden".

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev