lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC:s vinst 30 procent högre än väntat - fortsatt viss marginalpress

Publicerad: 1 november 2022, 06:43

Foto: Jonathan Grevsen

NCC levererar en vinst högre än väntat för det tredje kvartalet och även orderläget överraskade på uppsidan. Pressen återfinns inom bostadsbyggandet.

Ämnen i artikeln:

SvepetNCCtomas carlssonbyggkontrakt

NCC:s rörelseresultat föll mindre än marknadens förväntningar och landade på 510 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2022. Analytikerna hade i genomsnitt väntat sig 364 miljoner kronor, enligt en sammanställning gjord av Infront. Motsvarande kvartal i fjol var vinsten 877 miljoner.

Nettoomsättningen var stabil på drygt 14 miljarder kronor, mot förväntade 13 miljarder.

Orderingången ökarde 11,6 miljarder kronor. Analytikernas snittprognos låg där på 9,7 miljarder kronor. Motsvarande kvartal i fjol var samma siffra 8,9 miljarder.

Läs även: Tomas Carlsson om problemprojekten i Stockholm: ”Man har struntat i våra processer”

 

Det tredje kvartalet påverkades som tidigare meddelats av stora utmaningar inom asfaltsverksamheten. Samtidigt har bolaget en ”stark orderingång och en bra orderstock med god kvalitet i samtliga affärsområden”, skriver vd Tomas Carlsson i delårsrapporten.

I affärsområdet Building Sweden ger kostnadsökningarna fortsatt en viss press på marginalerna generellt i affärsområdet i kvartalet, mest påtagligt i bolagets bostadsprojekt. Orderingången uppges vara god och har en ökad andel samhällsbyggnader.

”Building Nordics har en stark orderstock och god orderingång i kvartalet, med ett ökat fokus på samhällsbyggnader i samtliga länder. Rörelseresultatet är stabilt om än påverkat av den rådande situationen med ökande kostnader”, skriver NCC-chefen.

NCC meddelade i september att det är stora utmaningar inom affärsområdet Industry där kraftiga prishöjningar inte har kunnat kompensera högre kostnader. Effekter av den situationen väntas året ut.

”Asfaltverksamheten präglas av relativt kort orderstock och tydlig säsongsmässighet, så vi ser ändå goda förutsättningar för att kunna förbättra situationen till nästa år. Stenverksamheten är stabil, både omsättnings- och resultatmässigt”, skriver Tomas Carlsson.

Nyhetsbyrån Direkt

Redaktionen
red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev