Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Norsk snabbväxare på svenska konsultmarknaden

Publicerad: 30 oktober 2012, 12:55

Den svenska konsultbranschen har fått en ny snabbväxare – norska Reinertsen. De senaste åtta åren har bolaget stadigt haft tvåsiffriga tillväxttal på den svenska marknaden och här handlar det inte om att växa genom förvärv. Att växa organiskt är en uttalad ambition.


Skandinaviska och nordeuropeiska konsulter har varit närvarande på den svenska konsultmarknaden sedan rätt länge: Från Danmark (Ramböll, Cowi), från Storbritannien (WSP) och från Nederländerna (Grontmij).

Nu är en norsk aktör på offensiven – Reinertsen. Och den här gången handlar det inte om tillväxt genom förvärv. Bolaget växer organiskt. De etablerade sig i Sverige redan 1990, men det är under de senaste åren tillväxten tagit fart på allvar.

Mellan 2005 och 2012 har bolaget växt från 45 till 280 anställda och i fjol omsatte Reinertsen 248 miljoner kronor i Sverige – en ökning med drygt 17 procent jämfört med året dessförinnan.

– Vi har en stark bas i vår norska ägare. Reinertsen är familjeägt med två tydliga ägare som verkligen kan det vi pysslar med och som vet vad vi håller på med. Det är väldigt attraktivt och ska man växa organiskt så är attraktivitet en nödvändig egenskap, säger David Hellström, vd på Reinertsen i Sverige.

Reinertsen tillhör de fem största teknikkonsultgrupperingarna i Norge. Koncernen har 2 300 anställda, varav 1 300 är ingenjörer, och omsatte i fjol drygt 3,8 miljarder kronor mot de olika marknadssegmenten olja/gas, energi, infrastruktur samt bygg och industri.

Bolaget startades i Trondheim efter kriget av civilingenjören Arne Reinertsen som rådgivande konsult inom bygg. Detta, och i ökande grad olja/gas, var kärnverksamheten under de första 50 åren.

– Arnes två söner Torkild och Erik Reinertsen har varit verksamma i bolaget sedan 1970-talet och tog över ledningen i början av 1990-talet. Torkild sköter gas och olja, medan Erik inriktat sig på vad vi kallar våra ”landbaserade verksamheter”, säger David Hellström.

En aspekt som gör att Reinertsen sticker ut är att de inte har nöjd sig med att producera ritningar. Bolaget har egen entreprenadverksamhet (än så länge dock endast mot den norska marknaden) och verkstäder för tillverkning av stålkonstruktioner.

– Det startade mer eller mindre som ett kundkrav på offshoresidan. Vi köpte en verkstad i Orkanger 1996 för tillverkning av rör och stålkonstruktioner och kunde leverera från ax till limpa utifrån totalåtaganden. Vi ritar, tillverkar, bygger och installerar. År 2005 startade vi tillverkning i Murmansk som ett lågkostnadsalternativ till Orkanger, säger David Hellström.

Nu ville Erik Reinertsen göra motsvarande strategiskifte inom de landbaserade verksamheterna. Här gjorde familjen en smärre avsteg från ambitionen att enbart växa organiskt. Reinertsen köpte AS Anlaegg, ett medelstort entreprenadbolag med 400 anställda.

– Det är helt enkelt roligt och stimulerande att själva få bygga det vi projekterar. Det spetsar våra ingenjörer, återkopplingen blir väldigt snabb och det leder också till stark fokusering på produktionsvänliga lösningar, hög byggbarhet. På den norska marknaden genomför vi nu totalentreprenader, inklusive installationer, inom alla byggsektorer – anläggning, skolor, bibliotek och bostäder, säger David Hellström.

På den svenska marknaden jobbar Reinertsen än så länge enbart som konsult. Bolaget har i princip samtliga discipliner representerade bortsett från el inom husbyggnad. De stora kunderna på bygg- och anläggningssidan i Sverige är Trafikverket, Vattenfall, Svenska kraftnät och olika kommuner.

– Men vi arbetar mycket över landsgränserna för att kunna utnyttja den samlade kompetensen i koncernen. Det finns en offshoringaspekt också. Svenska ingenjörer står sig bra i konkurrensen med norska ingenjörer och bidrar till att göra vårt erbjudande ännu mer attraktivt för våra norska kunder, säger David Hellström.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.