onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Norska AF Gruppen blir större i Sverige: ”Finns potential för mer tillväxt”

Publicerad: 12 februari 2021, 11:48

Norska AF Gruppen fortsätter att växa i Sverige.

Foto: Anders Siljevall

AF Gruppen slog rekord i både omsättning och resultat i fjärde kvartalet. Samtidigt fortsätter den norska byggkoncernen sin tillväxtresa i Sverige.

Ämnen i artikeln:

NorgeAF GruppenHMB Constructionbyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Under fredagen presenterade AF Gruppen sin rapport för fjärde kvartalet 2020.

Omsättningen i kvartalet steg med 16 procent till nära 7,5 miljarder norska kronor. Resultatet före skatt steg med 58 procent till 614 miljoner norska kronor.

– Vi uppnår ett mycket bra resultat under kvartalet, främst mot bakgrund av positiv projektverksamhet och en gedigen insats av organisationen över tid. Projekten förtjänar stort beröm för att de har skapat värde under en period som varit krävande på grund av de stränga smittskyddsåtgärderna. Samtidigt är vi medvetna om att det finns betydande förbättringspotential inom HMS och säkerhet, säger Amund Tøftum, koncernchef för AF Gruppen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Så har AF Gruppen vuxit till en storspelare i Sverige

Under 2019 växte den svenska verksamheten med 66 procent. Under 2020 har tillväxten fortsatt.

Den svenska verksamheten växte i omsättning med sju procent under fjärde kvartalet jämfört med samma period i 2019. Dotterbolaget Kanonaden, verksamma inom anläggning, växte med hela 20 procent.

Rörelseresultatet för den svenska verksamheten ökade i fjärde kvartalet med 59 procent, från 52 miljoner norska kronor samma period 2019 till 88 miljoner. På helåret ökade resultatet med 68 procent. Från 149 miljoner norska kronor 2019 till 219 miljoner 2020.

LÄS MER: Byggbolag i Göteborg går samman

Även det norska dotterbolaget Betonmast har haft hög aktivitet i Sverige.

I samband med rapportsläppet har AF Gruppen presenterat en ny strategi för koncernen fram till 2024.  Målet är noll allvarliga personskador och arbetsrelaterad frånvaro, kombinerat med fortsatt lönsam tillväxt och en position som Nordens lönsammaste entreprenör. Omsättningen ska ligga på 40 miljarder norska kronor

Till norska branschtidningen Byggeindustrien berättar Amund Tøftum att AF Gruppen framför allt ska växa organiskt och utveckla kompetensen som redan finns i bolaget. Men det kan också bli aktuellt med fler förvärv, om de passar profilen. 

– Vi vill helt klart se över ytterligare uppköp som kan tillför mervärde. Det har varit en del i kärnan av AF Gruppen sedan starten, säger han.

LISTA: 30 största byggbolagen i Sverige

Den svenska verksamheten omsätter i dag runt fyra miljarder kronor och har ett tusental anställda. Men den kan bli större.

– Det finns definitivt stor potential för vidare utveckling i Sverige, säger Amund Tøftum till Byggeindustrien.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev