Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Norska ägarlägenheter gav rörig hyresmarknad

Publicerad: 17 januari 2011, 10:34

Ägarlägenheter ledde till många oprofessionella uthyrare och låg status för hyresrätten i Norge. Det hävdar professor Terje Wessel.


Ägarlägenheter tillsammans med bostadsrätter dominerar bland flerbostadshusen i Norge. Efter många års gynnande av dessa boendeformer från politiskt håll har statusen för hyresboende sjunkit som en sten. Detta konstaterar Terje Wessel, professor i samhällsgeografi vid Oslo universitet.

– I Norge ses hyresrätten som en otrygg och otillfredsställande boendeform. Att hyra bostad är något som människor helst bara vill göra under en kort period i livet, säger Terje Wessel.

Terje Wessel skrev en doktorsavhandling om norska ägarlägenheter 1996. Boendeformen reglerades i lag 1983 men har existerat i olika former sedan 1960-talet. Ända in på 1980-talets slut rådde ett slags ”vilda västern” på bostadsmarknaden, berättar Terje Wessel , och syftar på de snabba klipp som både privatpersoner och mindre företag gjorde i samband med att befintliga flerbostadshus ombildades till ägarlägenheter.

I dag har spekulationerna avtagit. Ägarlägenheten har blivit ett populärt investeringsobjekt för privatpersoner och mindre bostadsföretag.

– Det råder stor flexibilitet, men samtidigt stor instabilitet på marknaden. Många som hyr ut sina ägarlägenheter är små och oprofessionella hyresvärdar.

Den som har nätverk och kontakter har lättare att få tag i en hyreslägenhet. Marknaden, säger Terje Wessel, utesluter på så vis många människor med behov av bostad.

– Om ägarlägenheter får en stor spridning i Sverige kan det få stora konsekvenser på hyresmarknaden. Men jag tror inte att det kommer att gå så fort i Sverige för där finns en större tillit till hyresbostäder sedan lång tid tillbaka, säger han.

Tillgången på ägarlägenheter och lägenheter till uthyrning i Norge regleras av konjunkturen. När bostadspriserna sjunker expanderar hyresmarknaden eftersom ägarna väntar med att sälja, berättar Terje Wessel. När det går att få ett högre pris säljs fler ägarlägenheter och hyresgästen får då flytta.

– Detta har sannolikt lett till en dämpning av hyrorna, som styrs av marknaden, över tid, säger Terje Wessel.

Ombildningen till ägarlägenheter i befintliga fastigheter under främst 1980-talet bidrog starkt till en förnyelse av bostadssammansättningen. Resurssvaga personer flyttade ut och de med bättre ekonomi flyttade in. I dag ser Terje Wessel hur ägarrätten etablerat sig i alla typer av bostadsområden i Norge.

– Ägarlägenheter finns nu i de allra fattigaste delarna av Oslo. De som får ta ett lån kan köpa relativt billiga ägarlägenheter där.

Terje Wessel följer nu hur ägarlägenheterna kommer att utveckla sig i Sverige. Frågan är om de kommer att slå igenom på bred front som i Norge eller vara en exklusiv nischmarknad.

– Genom att studera utvecklingen i grannländerna kanske Sverige kan undvika negativa konsekvenser. Införandet av en ny boendeform i Norge fick helt oanade effekter på hela bostadsmarknaden, både positiva och negativa, säger Terje Wessel.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.