lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Norska anläggningsjätten förvärvar svenska Marcon: ”Det känns fantastiskt bra”

Publicerad: 2 februari 2021, 12:04

Marcons grundare Jörn Ryberg ser norska koncernen Endúrs köp som ett sätt att trygga framtiden för bolaget och få intressanta synergier mellan bolagen. Foto: Rosie Alm / Marcon

Marcon, som är en ledande entreprenör inom marin infrastruktur och anläggning, förvärvas av den norska koncernen Endúr. ”Helt i linje med strategin”, säger Marcons grundare Jörn Ryberg.

Ämnen i artikeln:

infrastrukturprojektbyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Marcon har sitt säte i Ängelholm, men har kontor även i Stockholm, Malmö, Göteborg, Sölvesborg och Härnösand.  I koncernen ingår bolagen Svensk Sjöentreprenad, Marcon Teknik, Frog Marine Services, Sventab och Marcon Windpower. Marcon är involverade i många stora infrastrukturprojekt runtom i landet. 

LÄS ÄVEN: Llentab bygger gigantiska fiskodlingen i Säffle: ”Norge har spetskompetensen, Sverige har musklerna”

I Slussen utför man bland annat muddring och grundläggning under vatten. På nya Hisingsbron i Göteborg gör Marcon undervattensarbeten med stålmontage, men också bogseringar och marina tjänster. I Ystad utför man betong- och stålarbeten under vatten inför hamnens stora ombyggnad.

Marcon grundades 1982 av Jörn Ryberg, som fortfarande är verksam i bolaget som ordförande. 

Nödvändigt med konsolidering

För Byggindustrin berättar Jörn Ryberg att infrastrukturen – och särskilt den marina delen – i de nordiska grannländerna är i starkt behov av åtgärder.

– Att kunna erbjuda marknaden och kunderna ett komplett koncept i detta sammanhang är avgörande inför framtiden. De utmaningarna som marina entreprenörer står inför gynnas av en konsolidering. Den är nödvändig för att kunna säkerställa kundernas förväntan, säger han

LÄS MER: Lista: De viktigaste samhällstillgångarna Sverige måste rusta upp 

Marcongruppen med dotterbolag kommer att fortsätta precis som vanligt i den svenska marknaden utan någon förändring.

– Vårt utbud till kunderna är detsamma och personalen är oförändrad. Våra 170 medarbetare kommer fortsätta att leverera som tidigare. Den förändring som vi kan se framöver är att vi blir ännu bättre framöver genom den gemensamma styrkan och synergierna som vi får genom Endúr, säger Jörn Ryberg.

Hur kompletterar de två bolagen varandra?

– Inom Endúr finns bland annat Artec Aqua som är superspecialister på landbaserad fiskindustri och då speciellt den reningsteknik som krävs i detta segment. I Sverige är detta en intressant kommande marknad som står helt i linje med våra ambitioner att jobba inom Agenda 2030-områdena.

Som grundare av Marcon, hur känns förvärvet för dig?

– Detta känns fantastiskt bra och helt i linje med den strategi som jag alltid har haft för bolaget – att verksamheten ska kunna fortgå långt in i framtiden som en trygg plattform för våra kunder och anställda, säger Jörn Ryberg.

Expansiv köpare

Den norska anläggningskoncernen Endúr, med 400 anställda, bildades 2019 då bolagen Bergen Group och Endúr Fabricom slogs ihop. Bolaget är inne i en expansiv fas och har tidigare förvärvat två norska bolag inom marin infrastruktur.

– Marcon är ett stabilt, snabbväxande och mycket lönsamt företag. Medan Endúr har en stark position inom marin infrastruktur i Norge har Marcon ett ännu starkare fäste på den marknaden i Sverige. Jag är mycket glad att att Marcon blir en del av Endúr och hjälper oss i målet att bli en nordisk marknadsledare, säger Hans Olav Storkås, nybakad koncernchef i Endúr med bakgrund inom NRC och AF Gruppen.

LÄS MER: Renoveringsskulden växer lavinartat 

Från Endúrs håll ser man fram emot att få in ett stabil svensk enhet i koncernen. Dessutom ser man stora möjligheter till synergier.

– Genom att kombinera våra kapaciteter får vi inte bara större nyttjandegrad av vår utrustning och personal, utan även möjlighet att vinna större anbud inom marin infrastruktur, säger Hans Olav Storkås.

Prislappen för Marcon är satt till 260 miljoner svenska kronor kontant, samt 140 miljoner kronor i Endúr-aktier. Transaktionen förväntas vara genomförd innan slutet av mars 2021.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev