Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Norskt företag vill styra upp svensk byggprocess

Publicerad: 22 maj 2015, 05:58

Steinar Svinø, vd på Joint Collaborations, lanserar ett verktyg i Sverige för att effektivisera projektledning som redan används i Norge.

Foto: Johanna Åfreds

Joint Collaborations vd Steinar Svinø vill erövra Sverige med ett molnbaserat verktyg som ska effektivisera projektledningen i byggprojekt. Programmet Interaxo, ett digitalt samarbetsverktyg, har redan 55 000 användare i Norge.


Som det är i dag sköts en stor del av kommunikationen i byggprojekten via epost. Det handlar både om enskilda mejl och gruppmejl där senaste nytt avhandlas. Fildelningen sköts ofta med hjälp av enkla program som exempelvis Dropbox. Bristen på överblick över ändringar, avvikelser och vem som är ansvarig för vad, leder regelbundet till oklarheter och konflikter, enligt Joint Collaborations vd Steinar Svinø.

– Till exempel så kan bristen på juridisk spårbarhet i projekt- och samarbetsportalen leda till tvister. Det kan vara oklart vem som beslutade att en ritning skulle ändras samt när detta hände, vilket kan innebära att man får lägga mycket tid och eventuellt advokattimmar innan man kommer fram till vem som ska betala notan för misstaget, säger Steinar Svinø.

Därför vill han nu sälja in programmet Interaxo, som har 55 000 användare i Norge, till svenskarna. Genom ett digitalt samarbetsverktyg kan bland annat projektledare och byggherrar få en totalöverblick över projektet.

– När byggprojekt drar ut på tiden kostar det enorma summor pengar. Man får ofta förseningar på grund av att fel måste korrigeras på byggarbetsplatsen. Fel vid byggande står ofta för fem procent av den totala byggkostnaden, säger Steinar Svinø.

Målet är att bli marknadsledande i Sverige med 100 000 användare inom fem år. I Norge klassades Joint Collaboration som snabbväxande Gasellföretag nio år i rad mellan 2005 och 2013. Främsta kunder där är bygg- och anläggningsbranschen men även olje-, gas-och kraftindustrin. I Sverige ser Steinar Svinø att de största konkurrenterna bland annat är lösningar som Projectplace, Microsofts Sharepoint, i Binders produkt Pärmen och Arkitektkopias Byggnet.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.