lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Northvolt köper nedlagt pappersbruk – bygger ny batterifabrik

Publicerad: 28 februari 2022, 10:39

Kvarnsvedens bruk anlades 1898–1900 vid Dalälven för att kunna nyttja vattenkraften genom Kvarnsvedens kraftstation. Foto: Northvolt

Northvolt fortsätter expandera. Nu har batteritillverkaren tecknat avtal med Stora Enso om att förvärva Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge, som lades ned 2021.

Ämnen i artikeln:

Northvoltbyggkontrakt

Stora Enso har tecknat en avsiktsförklaring med Northvolt om försäljning av Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge. Affären inkluderar även det omgivande industriområdet, det skriver Northvolt i ett pressmeddelande. 

På området planerar Northvolt att utveckla en tillverkningsanläggning för bland annat battericeller. Detta genom att återanvända och renovera en stor del av de befintliga anläggningarna och infrastrukturen.

Läs även: Nybyggaranda och kontroverser i Northvolts Skellefteå: ”I våra ögon var de en ganska ovan byggherre”

Pappersbruket grundades år 1900 och har i över 120 år producerat pappersmassa – fram till att Stora Enso stängde fabriken 2021, och över 400 personer blev uppsagda.

Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt, kommenterar: 

– Detta är första gången som vi kommer att återanvända en hel produktionsanläggning. Med sin tillgång till energi, industrivatten och det breda produktionskunnandet i regionen är Kvarnsveden en optimal plats för en gigafabrik.  

Fabriken förväntas att tas i drift i slutet av 2024 och satsningen beräknas generera 1 000 nya jobb. 

Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, är nöjd: 

– Vi är jätteglada över att den nya batterifabriken kommer till Borlänge, efter ett tungt besked om nedläggningen av Kvarnsvedens pappersbruk för några månader sedan, säger han till SVT nyheter. 

Philip Wallin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev