tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Northvolts batterier i storskaligt fastighetsprojekt

Publicerad: 11 augusti 2022, 15:24

Här införs ett av ställen med batterierna i det specialbyggda teknikrummet som hanterar brand, vätskeläckage, kylning och som även inkapslar elstrålning. Einar Mattsson. Foto: Einar Mattsson

Einar Mattsson, KTH och Northvolt testar lagring av överskotts el i nytt forskningsprojekt.

Ämnen i artikeln:

KTHEinar MattssonNorthvoltbyggkontrakt

Närmare sex ton tunga batterier från Northvolt har förflyttats till ett forskningsprojekt där Einar Mattsson, KTH och Northvolt testar lagring av överskottsel från solceller under två års tid. 

− Nu ser vi fram emot att forskningen kan starta på allvar. Faller projektet väl ut är det tänkbart att vi sätter in liknande lösningar i våra andra fastigheter, kommenterar Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson och ledamot i KTH Live-In Labs styrelse.

Solcellspanelerna sitter på tre av bolagets fastigheter med studentlägenheter. I den första etappen installeras batterier som kan lagra 186 kWh och efter årsskiftet utökas detta till 300 kWh med ännu fler batterier.

– Då kan de ge ungefär 100 000 kWh per år om de laddas och laddas ur en gång per dag. Livslängden är beräknad upp till 5 000 laddningscykler, säger Fors. 

Batterierna står i ett specialbyggt teknikrum som är strålningsskyddat, brandsäkrat och med extra kyla för att hålla rätt temperatur. 

Teresa Ahola

Mer om forskningsprojektet

FoU-projektets namn: ”Nyckelfärdiga lösningar med solceller och energilagring”

Projektledare: Monika Topel, KTH

Projekttid: Januari 2021–december 2024

Budget: 9,7 miljoner kronor

Källa: Einar Mattsson

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev