Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Notan för bostadsbristen: 36 miljarder kronor

Publicerad: 19 november 2018, 22:24

Bristen på bostäder kostar Stockholmsregionen 100 miljoner kronor om dagen i utebliven tillväxt. Detta enligt en studie som WSP har genomfört på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Det är något ruttet i den Stockholmska bostadsmarknaden. Det konstateras i rapporten “Vad kostar den dysfunktionella marknaden? Effekter på rörlighet, sysselsättning och produktion i Stockholmsregionen” som WSP har tagit fram på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Att den rådande högkonjunkturen har passerat toppen för denna gång är tydligt i landets främsta tillväxtregion, Stockholm – och den bostadsmarknaden bär en stor skuld till att Stockholmsregionen tappar fart, enligt studien.

– Konsekvenserna är uppenbara. Var femte företag i regionen kan inte rekrytera, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Han anser att det är brist på kunskap om de övergripande effekterna av en ickefungerande bostadsmarknad som har gjort politikerna handlingsförlamade.

– Det har kostat regionen 36 miljarder kronor i utebliven tillväxt sedan 1995. Det är 100 miljoner kronor per dag. Därför tror jag att det är absolut nödvändigt att den regering som tillträder tar initiativ till breda bostadspolitiska samtal och tar ett stort omtag med hela bostadspolitiken, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Bostadsutbudet okänsligt för efterfrågan

Enligt WSP:s beräkningar skulle Stockholmsregionen kunnat ha 50 000–150 000 fler invånare om det hade varit möjligt att få en bostad i regionen. Bedömningen är att regionen hade kunnat ha 32 000–102 000 fler sysselsatta och att den regionala motsvarigheten till Bruttonationalprodukten (BNP) skulle kunna ha varit 36–115 miljarder kronor, eller 2–7 procent) högre. Därtill är det över 4 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter för regionen.

Tore Englén, på WSP, är en av författarna till rapporten. Han beskriver bostadsmarknadens funktionssätt i termer av hur elastisk den är. En illa fungerande bostadsmarknad kännetecknas bland annat av att utbudet av bostäder är relativt okänsligt för efterfrågan.

– En följd av det blir att boendekostnaden i de attraktiva, expanderande regionerna, ökar snabbare än i övriga regioner, berättar han.

Om inte inkomsterna man får av att flytta förändras i samma takt som priserna – kommer bostadsmarknaden över tid få en allt mer hämmande effekt på flyttningarna. De senaste årens kreditrestriktioner kan ha hämmat inflyttningen ytterligare.

– Det kan de ha gjort, men det stora problemet är prisbilden på lång sikt, säger Tore Englén.

WSP presenterade sin rapport på en pressträff på Stockholms Handelskammare. En panel av bostadspolitiska höjdare fanns på plats för att diskutera de problem som rapporten beskriver: Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), Martin Ådahl ( C), riksdagsledamot arbetsmarknadsutskottet, Mats Green (M), bostadspolitisk talesperson och Linda Nordlund, tidigare ordförande i LUF, och ledarskribent på Expressen.

Det krävs en stark och modig regering

De delar alla bilden av att bostadspolitiken måste reformeras inom flera områden, men i rådande politiskt läge är politikerna något försiktiga med att gå i polemik med varandra i allt för stor utsträckning.

– Vi vill inte måla in oss i något hörn. Vi måste komma vidare i den här frågan. För att vi ska kunna göra det måste alla partier slakta några av sina heliga kor, sa Mats Green, som vill se en diskussion av hela bostadsmarknaden och inte bara enstaka punktinsatser.

Bland recepten på en reformerad bostadspolitik nämndes som många gånger tidigare: ökad nybyggnation av bostäder till lägre kostnad, nedtrappning av ränteavdragen och andra skatteförändringar som styr mot högre rörlighet i bostadsbeståndet, förenkling av byggreglerna, fri hyressättning och behov av någon form av social housing eller affordable housing som vissa hellre kallar det.

Läs också: Peter Eriksson: "Vi har två val".

– Det är många beska piller. Alla dessa måste ligga på bordet och hanteras, sa Mats Green.

Och att det kommer att krävas en stark och modig regering som kan genomföra reformer inom bostadsområdet är uppenbart.

– Alla reformer kommer att ha initiala konsekvenser för vissa grupper. Min förhoppning är att regeringskrisen kan innebära en öppning, där man kan trycka igenom en skattepolitisk uppgörelse, sa Linda Nordlund.

Om rapporten:

■ I WSP:s studie definition av Stockholmsregionen ingår samtliga 26 kommuner i Stockholms län, sju kommuner i Uppsala län samt fyra kommuner i Sörmlandslän.
■ Regionen har cirka 2,7 miljoner invånare.
■ Med en fungerande bostadsmarknad hade regionen kunnat ha mellan 50 000–150 000 fler invånare och 32 000–102 000 fler sysselsatta.
■ Den regionala motsvarigheten till Bruttonationalprodukten (BNP) skulle kunna ha varit 36–115 miljarder kronor, eller 2–7 procent högre.  
■ Bostadsbristen bedöms ha minskat skatteintäkterna med 4,1–12,4 miljarder kronor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev