Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Nu kan Afrika bli magnet för bygginvesteringar

Publicerad: 22 februari 2018, 05:00

Emil Bengtsson, en av personerna som driver plattformen Realty Africa.

Afrikas medelklass växer och skapar en het marknad för fastighetsinvesteringar. Än har inte så många svenska investerare fått upp ögonen för kontinenten. Men svenske Emil Bengtsson och hans företag Realty Africa jobbar med en nytänkande gräsrotsfinansierad investeringsmetod - som redan bidragit till flera byggprojekt.


– Många tänker inte på Afrika som en tillväxtmarknad, de tänker på svält, korruption och stater som inte fungerar, men detta håller på att förändras, säger Emil Bengtsson som jobbar med de tekniska lösningarna som krävs för att möjliggöra de gräsrotsfinansierade investeringarna.

Emil Bengtsson driver plattformen Realty Africa med zimbwiern Patrick Chella (som har bott och jobbat i Nederländerna i över ett decennium) och holländaren Erik van Eeten. Företaget inspirerades av det amerikanska konceptet ”property crowd funding” och bestämde sig för att ta det till Afrika, där det finns ett stort behov av bostäder för den växande medelklassen. Tanken med finansieringsformen är att många ska kunna investera, eftersom det lägsta investeringsbeloppet ligger på cirka 1000 dollar.

– Traditionellt sett har fastighetsinvestering varit förunnat några få, men här utgår vi från tanken att många bäckar små ger stora summor! säger Emil Bengtsson.

Lokala entreprenörer

Pengarna som kommer in kommer går till projekt som byggs av lokala entreprenörer i bland annat Sydafrika, Botswana, Rwanda och Ghana. Plattformen öppnades upp för investeringar för mindre än ett år sedan och har redan samlat in 3,8 miljoner rand till ett sydafrikanskt projekt (Langeberg).

Deloitte, som Realty Africa har ett serviceavtal med, granskar och godkänner de projekt som är aktuella för investering.

– När projekten väl är igång skickar vi ut inspektioner för varje byggfas för att dokumentera och inspektera att man byggt det som utlovats. Först efter det betalas pengarna ut, säger Emil Bengtsson.

Riskerna för den som investerar på detta sätt är lite högre än för en del andra investeringsformer, menar Emil Bengtsson, men avkastningen är samtidigt mycket högre. Intresset har varit stort för investeringsformen men färre har vågat slå till när det väl kommer till kritan. Än så länge är det mest företag som investerat.

– Vi har haft vissa svårigheter att övertyga folk om konceptet, dels för att det är nytt men också för att det är en ganska invecklad process att investera och vi måste dra många detaljer för att de som investerar som ska känna sig trygga, säger han.

Bostäder för medelklass

Det som byggts är främst bostäder för medelklass, småskaliga projekt som är mindre intressanta för de större investerare från de gamla kolonialmakterna och från USA och Kina som annars nu investerar stort i Afrika. Arkitekturen som Emil Bengtsson sett att man vill satsa på är både lokalt traditionell, men även viktoriansk och modern arkitektur.

Parallellt med Realty Africa, skapar nu Emil Bengtsson och hans kollegor stiftelsen Impact Earth som är till för den som både vill investera med en bra avkastning men också villl gagna det lokala samhället. I dessa projekt ska man använda så kallad ”blockchain”-teknik, som kan liknas vid en publik och oföränderlig databas där alla detaljer angående projektet kan sparas och granskas av alla som är involverade. Impact Earth kommer också ge ut sin egen kryptovaluta IMPACTXO Coin, som kommer att dra sitt värde ifrån fastighetstillgångarna stiftelsen förfogar över. Kryptovaluta som företeelse har både kritiserats och hyllats men tros vara här för att stanna, enligt många.

– Vi väljer att jobba med vår kryptovaluta för att vi vill nå så många som möjligt, och med detta valet är det möjligt att delta även med väldigt små summor pengar. Blockchainplattformen skapar vi för att skapa ett transparent byggprojekt för investerare och för att hålla nere kostnader, säger Emil Bengtsson som tar fram tekniken tillsammans med KrypC.

De delar av Afrika som har satsat på ekonomisk tillväxt börjar nu se resultaten med en växande medelklass som driver på ekonomin med efterfrågan på boende, utbildning, energi, rent vatten, produkter och underhållning. Framtiden ser ljus ut för den växande medelklassen.

– Jag är förvånad att inte fler skandinaver investerar i Afrika, säger Emil Bengtsson.

Emil Bengtsson om växande fastighetsmarknader i Afrika

Nigeria

”Det är idag Afrikas största ekonomi de har gått om Sydafrika och växer så det knakar. Lagos blir sannolikt största staden i världen inom några decennier så det finns ett enormt behov för fastigheter.  Problemet är att det är en byråkratiskt djungel och du måste veta hur du ska navigera i landet.”

Ghana

”Har också en stabil och bra ekonomi där ”affordable housing” står högt på menyn.”

Zambia

”Här byggs mycket ”affordable housing”, landet står inför en enorm urbanisering.”

Botswana

”Stabilt land där det går bra att bygga för medelinkomsttagare, men är svårt att bygga för lyxiga projekt.”

Sydafrika

”Här byggs både bostäder för medelinkomsttagare och lyxbostäder.”

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.