söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Nu sänker byggmaterialhandlaren priset på virke

Publicerad: 1 juli 2022, 13:50

Peter Sjöström, inköpsdirektör på Beijer Byggmaterial. Foto: Byggindustrin/Beijer Byggmaterial

Prisökningen på byggmaterial börjar stabiliseras, enligt Beijer Byggmaterial, som sänker priset på vissa produktkategorier, bland annat trävaror (virke) från den 1 juli.

Ämnen i artikeln:

Ukrainabyggkontraktbyggmaterialcorona

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Våren 2022 upplevde branschen stora utmaningar med prisökningar och tillgänglighetsproblem med många råvaror som behövs inom byggindustrin, bland annat till följd av kriget i Ukraina, som störde leveranskedjorna och tillgängligheten på material. Som en följd av detta steg priset på råvaror snabbt.

Enligt Peter Sjöström, inköpsdirektör på Beijer Byggmaterial, har marknaden under senare delen av våren lyckats etablera alternativa lösningar och tillgängligheten för många produktkategorier har succesivt förbättrats, detta parallellt med en avmattning i marknaden. Dämpningen beror troligtvis på en generell oro för sämre konjunktur, men också en förflyttning av hur hushållen spenderar sina pengar efter  covid-19, skriver Beijer i ett pressutskick.

”Trots de nedstängningar som skett i Kina har även sjöfartsdistributionen under våren stabiliseras. Dock råder det fortsatt problem för landtransporterna. Dels beroende på den chaufförsbrist som uppstått till följd av kriget i Ukraina samt det nya regelverk EU infört som reducerar den totala transportkapaciteten”, skriver Beijer.

Sänker priserna

Trots orosmoln är Peter Sjöström på Bejer förhållandevis positiv över framtiden. Enligt honom har Beijers SME-kunder fortsatt mycket att göra och ser även god efterfrågan under hösten och vintern.
”För de större B2B (företag) kunderna som till exempel de regionala entreprenörerna har tillgänglighetsproblem och de snabbt stigande priserna orsakat osäkerhet och som följd till detta har vissa projekt skjutits på framtiden dock påvisar segmentet fortsatt god aktivitet” skriver Peter Sjöström. 

När det gäller hemmabyggarna ser företaget dock en tydlig avmattning för konsumentmarknaden. 

Vad gäller tillgängligheten för byggmaterial har den i princip återställts till nivån före corona och kriget i Ukraina, enligt Peter Sjöström och redan från den 1 juli ser företaget signifikanta prissänkningar på ett antal mer råvarudriva kategorier.

Med bakgrund av det är det mycket glädjande att vi nu kan konstatera att tillgängligheten i princip är återställt till nivån före corona och kriget i Ukraina samt att vi redan från 1 juli ser signifikanta prissänkningar på ett antal mer råvarudrivna kategorier.

”Vi tror också att den sättning vi förväntar oss gällande prisnivåer kommer att påverka efterfrågan positivt och förhoppningsvis få i gång projekt som pausats på grund av osäkerhet och stigande priser” skriver Peter Sjöström i sin bedömning av marknadssituationen.

För Beijer Byggmaterial innebär detta att företaget nu sänker priset i ett antal produktkategorier, bland annat trävaror (virke) med upp till 20 procent.  

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev