Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ny rapport: Machokulturen består

Publicerad: 12 maj 2020, 12:30

Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Kvinnor i byggbranschen upplever fortfarande arbetsklimatet i samhällsbyggnadsbranschen betydligt sämre än männen, trots att medvetenheten om jämställdhet har ökat stort. Det visar en ny rapport från Byggcheferna.


Byggchefsbarometerns nya rapport som bygger på en undersökning bland 1770 chefer inom samhällsbyggnad visar att det alltjämt finns allvarliga brister arbetsklimatet inom samhällsbyggnad. Både kvinnor och män vittnar om sexuella trakasserier, härskartekniker och en hård byggjargong.

Fler kvinnor än män lider av machokulturen som alltjämt råder i byggbranschen även om medvetenheten om problemet har ökat stort.

Kvinnorna upplever arbetsklimatet som betydligt sämre än vad männen gör:

■ 74 procent av kvinnorna anser att härskartekniker förekommer. Bland männen är siffran 55 procent.

35 procent av kvinnorna svarar att mobbning förekommer. Att jämföra med 20 procent bland männen.

Nästan dubbelt så många kvinnor som män anser att utfrysning förekommer.

Nära var femte kvinnlig chef i branschen anser att det förekommit sexuella trakasserier på deras arbetsplats de senaste 12 månaderna. Åtta procent av de manliga cheferna anser att sexuella trakasserier förekommit.

Bland cheferna har dubbelt så många kvinnor som män utsatts för härskartekniker. Det gäller även chefer yngre än 39 år av båda könen.

–  Att kvinnor och män svarar så olika visar att vi behöver fortsätta arbeta bort machokultur på våra arbetsplatser. Den är det främsta hindret för en bättre könsbalans och mångfald. Här ligger nyckeln till flera av branschens affärsstrategiska utmaningar: färre dödsolyckor, kompetensförsörjning, högre produktivitet och färre mutbrott, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna, i ett uttalande.

LÄS MER: "Kvinnor är för svaga. Så är det bara"

I förordet till rapporten skriver hon att machokultur är den viktigaste orsaken till att människor väljer bort eller ger upp en framtid i inom byggbranschen. Machokulturen är också ett skäl till att branschen har fler dödsolyckor och mutbrott än andra branscher.

Hennes farhåga är att branschen riskerar att tappa stora delar av de framsteg som företagen kämpat stenhårt med att uppnå under många år, till förmån för de akuta frågor som den aktuella coronakrisen kräver.

– Det får inte ske! En schysst företagskultur är en konkurrensfördel som gör det möjligt att behålla topptalanger och tjäna mer pengar, säger Kajsa Hessel.

Om Byggchefsbarometern

Byggchefsbarometern 2019 är en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Byggcheferna.

Webbintervjuer april – maj 2019.

Utskick till 13 000 medlemmar i Byggcheferna.

1 771 svar dvs 14 procent svarsfrekvens.

Profilen på de som svarat stämmer väl överens med profilen för samhällsbyggnad som helhet

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.