Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ny stålcertifiering öppnar för europeiska bolag

Publicerad: 5 februari 2009, 12:23

En ny europeisk certifiering av stålkonstruktioner kan öka konkurrensen på den svenska marknaden. Certifieringen gör det lättare för europeiska bolag att leverera stålkonstruktioner i Sverige.


– Vi ligger i startgroparna. Vi planerar att börja certifiera i maj, säger Olov Köling, delägare av företaget Globecert.

Bolaget bildades för ett och ett halvt år sedan är ackrediterat av myndigheten Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. Globecert har idag två anställda och jobbar just nu med certifiering av armeringsstål.

Under våren börjar Globecert även certifiera hela stålkonstruktioner. Syftet är att certifiera olika typer av konstruktioner från en tillverkare. Varje enskilt bygge dit den levereras behöver då inte göra någon tidskrävande objektsbunden byggkontroll.

Globecert ska varje år göra uppföljande revisioner där de går igenom stålföretagets papper, bland annat om det förekommit reklamationer av den certifierade konstruktionen.

– Vi vet att det finns ett stort intresse från stålbyggare i Sverige, Finland och de andra grannländerna, säger Olov Köling.

Certifieringen följer europastandarden SS-EN 1090. Det innebär att stålbolag från till exempel Tyskland och Polen kan certifiera sig och sedan lättare leverera till den svenska marknaden.

– Systemet är bra för den svenska marknaden. Konkurrensen ökar om man har en certifiering enligt en EN-standard, säger Olov Köling.

Även Stefan Sällberg, produktansvarig för stål på certifieringsbolaget Nordcert, tror att den harmoniserade europastandarden kan leda till mer konkurrens.

– Vår bedömning är att en certifiering enligt Boverkets handbok om stålbyggande, BSK-07, kommer att dominera bland svenska bolag så länge det är lagligt att använda den. Men självklart är vi beredda att certifiera enligt EN 1090 om kunderna vill detta, säger Stefan Sällberg.

Enligt honom är BSK-07 mer heltäckande, den omfattar till exempel dimensionering, krav på personal och verkstäder. Den nya europastandarden EN 1090 har tyngdpunkten på tillverkning och svetsning men omfattar inte montage.

– Man kan behöva ett kompletterande system för att känna sig säker. Därför fortsätter vi parallellt med vår frivilliga SBS-certifiering, säger Stefan Sällberg.

Men detta stämmer inte, enligt Olov Köling.

– Europastandarden ställer lika stora krav på till exempel montage, lokaler och luftväxling, säger han.

Om ett drygt år är det den harmoniserade europeiska certifieringen som ska användas. Nationella certifieringar ska upphöra senast i mars 2010, enligt Olov Köling som har dubbelkollat uppgiften med standardiseringsorganisationen SIS.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.