Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ny storsatsning av Preemraff

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Miljöinvesteringar gör att byggprojekten avlöser varandra. Preemraff satsar 6 nya miljarder i om- och tillbyggnader för Coker i Lysekil.


Till sommaren hoppas Preemraff få tillämpningstillstånd av miljödomstolen för att kunna starta förarbeten till sitt nya projekt i Lysekil: Ombyggnad till en så kallad Coker. En Coker omvandlar den tunga eldningsoljan till svavelfria fordonsbränslen, i första hand diesel.
6 miljarder kronor satsar företaget i ombyggnaden som medför anpassning till samhällets miljökrav. Ansökan gick till miljödomstolen förra veckan. I början av 2011 beräknas ombyggnaden vara klar och då kan oljehanteringen öka med två miljoner ton per år.
1 000 arbetstillfällen under byggtiden och 75 nya arbeten vid den färdiga anläggningen är uppgifter som får arbetsmarknaden i trakten att se angenäm ut.
-Det är alla typer av byggjobb, schakt, plåt, svets, konstruktion och annat, säger presschef Thomas Ögren.
Numera utvinns mest tyngre råoljor samtidigt som efterfrågan på transportbränslen ökar. Det är den sista, tyngsta fraktionen tjockoljan som ska förädlas till svavelfria fordonsbränslen.
Våren 2006 gick det senaste projektet i mål, att omvandla 3,4 miljoner ton eldningsolja till svavelfri diesel. Nu ska den kvarvarande mängden tjockolja gå igenom en miljöanpassning.
-Den nya investeringen skapar också en plattform för nya slags bränslen, säger Thomas Ögren.
Plattformen möjliggör att tjockoljan processas en gång till och ger underlag för nästa steg, exempelvis iblandning av vätgas eller biodrivmedel.
-Nu går vi från 65 procent drivmedel till 85-90 procent, säger Thomas Ögren.
Det är en omstrukturering till en ändrad marknad. Andelen olja till uppvärmning har minskat starkt medan efterfrågan på fordonsbränsle bara ökar.
Preem Petroleum svarar med sina två anläggningar i Lysekil och Göteborg för 80 procent av Sveriges raffinaderikapacitet.

ULLA BENGTSON

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.