Affärer i byggsektorn
Ny studie: Fastighetsägare kräver subvention av återbruk
Publicerad: 5 december 2022, 11:25
Två av tre bolag svarar till och med att de kommer att arbeta med återbruk i mycket större utsträckning.
Foto: Johanna Åfreds
En majoritet av bolag siktar på att göra mer affärer inom återbruk de kommande åren. Det visar en studie från Tyréns.
Arbetet med återbruk har inte riktigt tagit fart inom den svenska fastighetssektorn och branschen efterlyser nu mer handlingskraft. Det konstaterar Tyréns i en studie där de fått svar från hållbarhetschefer på 16 av de 50 största bolagen i fastighetsbranschen.
– Även om återbruk är ett hett diskussionsämne i branschen, så ser vi att återbruk fortfarande är i sin linda bland fastighetsbolagen. Knappt vart femte bolag svarar att de arbetar med återbruk i någon större omfattning idag, berättar Camilla Rörborn, affärschef inom Tyréns.
Vill ha subventioner
Den här utvecklingen väntas dock förändras radikalt inom den närmaste framtiden, skriver Tyréns i sitt pressmeddelande. Samtliga bolag uppger att de kommer att arbeta med återbruk i större omfattning de närmaste två åren. Två av tre bolag svarar till och med att de kommer att arbeta med återbruk i mycket större utsträckning.
Läs även: Återbruk blir förstahandsval i Göteborg 2025
– Viljan till förändring finns, men det behövs mer stöd från samhällets sida. Åtta av tio bolag vill att återbruk av fastigheter bör subventioneras i förhållande till nybyggnation, säger Camilla Rörborn.
Styrelserna ointresserade
Resultaten visar också att vart fjärde bolag uppger att lagar och regler sätter käppar i hjulet för arbetet med återbruk. Lika många anger ekonomisk nytta som största hinder. 75 procent av respondenterna tycker inte att politiska beslutsfattare är tillräckligt engagerade i frågor om återbruk.
Läs även: NCC räknar med kraftig ökning av återbruk inom 10 år
– Det finns också en hel del arbete att göra internt i fastighetsbolagens styrelserum. Samtidigt som 75 procent av företagsledningarna ses som engagerade i frågor om återbruk, så är det sämre ställt på styrelsenivå, där bara var tredje hållbarhetschef anser att styrelsen är engagerad, säger Camilla Rörborn.