söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ny studie: Fastighetsägare kräver subvention av återbruk

Publicerad: 5 december 2022, 11:25

Två av tre bolag svarar till och med att de kommer att arbeta med återbruk i mycket större utsträckning.

Foto: Johanna Åfreds

En majoritet av bolag siktar på att göra mer affärer inom återbruk de kommande åren. Det visar en studie från Tyréns.

Ämnen i artikeln:

Tyrénsfastighetsförvärvfastighetsbranschenbostadsbyggandebostadsutveckling


Arbetet med återbruk har inte riktigt tagit fart inom den svenska fastighetssektorn och branschen efterlyser nu mer handlingskraft. Det konstaterar Tyréns i en studie där de fått svar från hållbarhetschefer på 16 av de 50 största bolagen i fastighetsbranschen.

– Även om återbruk är ett hett diskussionsämne i branschen, så ser vi att återbruk fortfarande är i sin linda bland fastighetsbolagen. Knappt vart femte bolag svarar att de arbetar med återbruk i någon större omfattning idag, berättar Camilla Rörborn, affärschef inom Tyréns.

Vill ha subventioner

Den här utvecklingen väntas dock förändras radikalt inom den närmaste framtiden, skriver Tyréns i sitt pressmeddelande. Samtliga bolag uppger att de kommer att arbeta med återbruk i större omfattning de närmaste två åren. Två av tre bolag svarar till och med att de kommer att arbeta med återbruk i mycket större utsträckning.

Läs även: Återbruk blir förstahandsval i Göteborg 2025

– Viljan till förändring finns, men det behövs mer stöd från samhällets sida. Åtta av tio bolag vill att återbruk av fastigheter bör subventioneras i förhållande till nybyggnation, säger Camilla Rörborn.

Styrelserna ointresserade

Resultaten visar också att vart fjärde bolag uppger att lagar och regler sätter käppar i hjulet för arbetet med återbruk. Lika många anger ekonomisk nytta som största hinder. 75 procent av respondenterna tycker inte att politiska beslutsfattare är tillräckligt engagerade i frågor om återbruk.

Läs även: NCC räknar med kraftig ökning av återbruk inom 10 år

– Det finns också en hel del arbete att göra internt i fastighetsbolagens styrelserum. Samtidigt som 75 procent av företagsledningarna ses som engagerade i frågor om återbruk, så är det sämre ställt på styrelsenivå, där bara var tredje hållbarhetschef anser att styrelsen är engagerad, säger Camilla Rörborn.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev