Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ny utmanare i Stockholm

Publicerad: 11 november 2010, 14:01

Mälardalen/Stockholm har fått en ny byggare i miljardklassen efter Byggpartners köp av BOL.


Stockholm och Mälardalen har fått en ny spelare i stabil mellanviktsklass. Byggpartner kommer i och med köpet av Stockholmsbaserade BOL Entreprenad upp i en omsättning på ungefär 1 miljard kronor med 340 medarbetare i Dalarna, Mälardalen och Stockholm.

Det rör sig om två snabbväxande och lönsamma företag. Byggpartner hade i fjol en marginal på nästan 9 procent och BOL låg på drygt 6 procent.

– Vi har haft expansionsplaner i Stockholm och BOL blev ett perfekt komplement. Det finns många fördelar. Vi får en bättre kapacitet att ta större jobb och kan därmed erbjuda större bredd till våra kunder, säger Michael Larsson, vd på Byggpartner.

– Storleken ger också en bättre möjlighet för våra medarbetare som vill vidareutveckla sig att kunna göra det. Samtidigt blir vi inte för stora. Vi har fortfarande en lätt overhead, korta beslutsvägar och en smidighet och snabbhet, säger Michael Larsson.

Byggpartner startades för snart 20 år sedan i efterdyningarna av fastighetskrisen av Bo Olsson, före detta chef för Byggpauls verksamheter i Dalarna och Norrland. Det började med sju anställda men bolaget expanderade snabbt med utgångspunkt från kontoret i Falun. År 1997 etablerade Byggpartner kontor i Västerås och samma år tog företaget sitt första jobb i Stockholm.

2006 sålde Bo Olsson och de övriga delägarna ut 40 procent av Byggpartner till Priveq Investment.

– De tillför bolaget en bra kompetens för tillväxt och struktur. Sedan dess har ett av målen varit att göra bolaget börsfähigt, även om det i dagsläget inte är aktuellt med någon börsintroduktion, säger Michael Larsson.

Redan 2007 var Byggpartner på egen hand uppe i en omsättning på 650 miljoner kronor och en rörelsemarginal nästan 7 procent. Året därpå var volymen nära 800 miljoner kronor. Bolaget klarade finanskrisen bra och förra året passade Bosse Olsson på att trappa ner och Michael Larsson, då på JM, rekryterades till ny vd. Samma år etablerade bolaget också kontor i Solna som bas expansionsplanerna på Stockholmsmarknaden.

Året slutade med en omsättning på drygt 600 miljoner kronor och en vinstmarginal på nästan 9 procent.

– Vi tittade på olika tillväxtalternativ, både organiskt och via förvärv, men när vi träffade Lars Sunder, ägare och vd på Bol Entreprenad, kändes det omedelbart väldigt bra. Vi delade värderingar i alla grundläggande frågor, säger Michael Larsson.

BOL Entreprenad startades av Bo Leijon 1987 och köptes 2001 av Lars Sunder. Från början var bolaget nischat på stamrenoveringar, men breddades successivt inom ombyggnadssegmentet.

– Vi jobbar på likartat sätt. Vi vill bägge ha långsiktiga, återkommande kunder och jobba utifrån förtroendeupphandlingar. Sammantaget, för bägge bolagen, har mer än hälften av våra projekt i dag partneringupplägg, säger Michael Larsson.

Lars Sunder kommer att ingå i företagsledningen och kommer initialt att ansvara för Stockholmsmarknaden. BOL kommer att byta namn till Byggpartner under 2011.
Byggpartner har fortsatta tillväxtplaner.

– Tanken är en viss expansion, men det ska ske på ett klokt sätt med nöjda kunder och medarbetare samt bibehållen lönsamhet, säger Michael Larsson.

Michael Larsson, vd för Byggpartner sedan 2009 och dessförinnan vice vd på JM-döttrarna Borätt och Seniorgården. Han har också varit regionchef hos JM för Mälardalen.

Lars Sunder, tidigare ägare och vd för BOL Entreprenad, blir kvar i det nya företaget. Initialt som chef för Stockholmsdelen.


Fakta/Byggpartner 2009
Huvudkontor: Borlänge
Verksamhet: Nyproduktion, ombyggnader, byggservice, fastighetsutveckling
Omsättning: 601 Mkr
Antal anställda: 205
Vinstmarginal: 8,9 procent

Fakta/BOL 2009
Huvudkontor: Västberga
Verksamhet: Om- och tillbyggnader, byggservice och nyproduktion
Omsättning: 267 Mkr
Vinstmarginal: 6,2 procent

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.