onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Nya allmännyttan i Mölndal helt rökfri

Publicerad: 27 augusti 2019, 08:30

Det allmännyttiga bostadsbolaget Mölndalsbostäder har beslutat att rökförbud ska gälla i all nyproduktion. Bolaget spår inga problem och pekar på att hyresgästerna efterfrågat det, men rättsläget är fortsatt osäkert.

Ämnen i artikeln:

byggkontraktAllmännyttanrökförbud

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Mölndalsbostäder har beslutat om det totala rökstoppet i alla hyreshus som bolaget bygger från och med nu. Rökförbudet ska gälla såväl hyresgästerna som alla andra som kan tänkas besöka dem.

– I samband med det utökade rökförbudet på allmän plats som infördes i somras så känner vi att det är dags för oss att ta ett steg framåt och visa att vi stödjer detta, säger Marie Werner, vd på Mölndalsbostäder, till Byggindustrin.

Rökning stör

Enligt Mölndalsbostäder ligger rökning på topp tre över de saker som hyresgästerna störs sig mest på hos sina grannar.

– Men vi gör det här enbart i nyproduktion. Vi blandar inte in regler om rökförbud i nya kontrakt i det befintliga beståndet. Då det annars blir skillnad på nya och befintliga hyresgäster, säger Marie Werner.

Hon är noga med att påpeka att rökare är lika välkomna att bo hos Mölndalsbostäder trots de nya hårda tagen mot rökningen.

– Man ska känna sig lika välkommen som alla andra under förutsättning att man följer reglerna.

Om man som rökare flyttar in i ett av era nya hus, var får man röka?

– Man får gå på behörigt avstånd från huset så att man undviker att störa grannarna. Det blir en viss olägenhet om man vill bo i ett av våra nya hus och fortsätta röka, men man är självklart välkommen om man följer reglerna, säger Marie Werner.

Osäkert rättsläge

Enligt Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen i västra Sverige, är rättsläget kring rökförbud i bostäder fortfarande oklart.

– Det har gjorts en prövning av ett ärende från Varberg som gällde en privat hyresvärd. I det fallet hade hyresgästen ett rökförbud intaget i sitt kontrakt men trots detta bedömde hyresnämnden att ”rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet”, säger Ellinor Rapp.

Men om en person flyttar in i ett rökfritt hus och sedan ångrar sig, börjar röka och hävda rätten att få göra det i sitt hem. Vad händer då? Enligt Ellinor Rapp kan man inte veta det förrän det prövats i hyresnämnden.

Inte orolig

Marie Werner och Mölndalsbostäder är inte oroliga för att den nya inriktningen ska skapa problem.

– Om någon börjar röka så att det stör grannarna kommer vi att hantera det som en störning, inte som ett kontraktsbrott. Och om det skulle hända kan jag tänka mig att vi skulle se det som en allvarlig störning med tanke på att man skrivit på att följa reglerna, säger Marie Werner.

Det första rökfria huset i Mölndalsbostäders bestånd byggs just nu. Uthyrningen inleds under hösten och de första hyresgästerna får sina nycklar någon gång under våren 2020.

– Det här har efterfrågats av så många hyresgäster genom åren. Och vi har fått så mycket positiv respons efter att vi gått ut med detta, säger Marie Werner till Byggindustrin.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev