Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Nya arbetsmiljölagen har EU-anpassats

Publicerad: 5 februari 2009, 08:21

En ny funktion - samordnare för byggarbetsmiljön med utökade arbetsuppgifter istället för den tidigare samordningsansvarige och att en byggherre kan överlåta (skriftligen) allt ansvar till en självständig uppdragstagare som är general- eller totalentreprenör, är ett par av nyheterna i den nya arbetsmiljölagen som gäller från årsskiftet.


Det handlar om framför allt om anpassningar till EU-direktiv om arbetsmiljö från 1992 och 1995 som nu har införlivats med svensk rätt.

– 2006 kritiserade EU-kommissionen Sverige eftersom den upptäckte att Sverige inte följde det aktuella byggplatsdirektivet. Det var tre punkter som brast och som nu rättas till med den nya arbetsmiljölagen (prop 2008/09:5), säger Jonas Hamark, jurist på Arbetsmiljöverket i Gölteborg.

Nya krav på hur företag i byggsektorn organiserar sitt arbetsmiljöarbete betyder också att det behövs omfattande insatser av information och utbildning framöver.

EU-kommissionens kritik riktades mot tre punkter, där Sverige avvek från EU efter 1995:
• Vad som är byggnadsarbete.
• Att byggherrens uppgifter kan utföras av en uppdragstagare.
• Att byggherren (eller uppdragstagaren) ska utse en arbetsmiljösamordnare både för planering och projektering såväl som för byggets genomförande.

I Göteborg startade 28 januari en serie informationsseminarier i samarbete mellan Arbetsmiljöverket, Sveriges Byggindustrier, EIO, Maskinentreprenörerna, VVS-företagen, PLR och Ledarna.

Över 3 000 deltagare har anmält sig till kurserna som hålls över hela landet. Efter vårens informationsoffensiv ska själva utbildningarna av bland annat de nya funktionerna byggarbetsmiljösamordnare, ta vid. Dessa utbildningar kommer att anpassas efter de skiftande kraven i olika delbranscher och mellan företag av olika storlekar.

Om inte byggherren skriftligen överlåter hela sitt ansvar till en general- eller totalentreprenör som självständigt genomför bygguppdraget av byggnads- och anläggningsarbeten gäller annars att byggherren ansvarar för att arbetsmiljöfrågorna vägs in i varje skede – planering, projektering, byggande och brukande.

En särskild byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering ska utses (BAS-P). Dessutom ska en motsvarande samordnare för utförandet av arbetet utses (BAS-U).

Huvudansvaret för att dessa två funktioner utför sina uppgifter på rätt sätt ligger dock alltid kvar på byggherren eller den general- eller totalentreprenör som skriftligen tagit över ansvaret.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.