Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Nynas beställer två bitumenfartyg från Kina

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Nynas, ett specialiserat oljebolag, har tecknat nybyggnadskontrakt avseende två fartyg för transport av bitumen till en kostnad på cirka USD 45 miljoner. Fartygen, som byggs i Kina för Nynas räkning, kommer att levereras under 2010.


Nynas har, genom Frederiet AB, tecknat kontrakt avseende två fartyg för transport av bitumen med det kinesiska varvet Jiangbei Yuanhan Ship Manufactory Co. Ltd i Huanggang City, i Hubei-provinsen. Kontrakten blev effektiva den 28 januari 2008.

Fartygen, som kommer att ägas av Frederiet AB med en Bare Boat Charter till Nynas, levereras under 2010 och ersätter då de bitumenpråmar som Nynas har på Time Charter.

Fartygens dödvikt är på cirka 4 700 ton och en lastkapacitet på cirka 4 300 kubikmeter vardera. De byggs till en svensk/finsk isklass 1A och kommer att ha en servicefart på 14 knop vid sex meters djupgående.

Design och konstruktion har tagits fram gemensamt av Nynas och Frederiet AB i samarbete med Saltech och Deltamarin för att passa Nynas specifika behov.

Fredrik Grenestedt, ägare till Frederiet AB, kommer vara konsult åt Nynas och ingå i projektteamet för fartygsbyggandet.

Fakta
Nynas producerar, marknadsför och distribuerar framför allt nafteniska specialoljor för industrin och bitumen - bindemedlet i asfalt.

Verksamheten växer starkt internationellt. Antalet anställda är cirka 800 och omsättningen kring 18 miljarder kronor. Nynas ägs till lika delar av det statliga oljebolaget Petróleos de Venezuela och Neste Oil Oy.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.