Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Nysatsningen på Boklok blev ett lyckat drag

Publicerad: 9 maj 2014, 09:19

Skanskas och Ikeas nysatsning och relansering av Boklok har blivit något av en succé. Sedan 2010 har bolaget vuxit i genomsnitt drygt 20 procent per år. I fjol ökade produktionsvolymen med 40 procent och nu testar Boklok sitt nya byggsystem, Flex, på ett pilotprojekt i Södertälje. ”Vi har klarat våra tillväxtmål trots lågkonjunktur. Det finns skäl att vara en aning kaxig”, säger Bokloks vd Jonas Spangenberg.


I slutet av 00-talet levde Boklok en något bortglömd tillvaro inom Skanska-koncernen. Projekt pluppade upp här och där, ofta på initiativ från enskilda regionala chefer inom Skanska.

– Det var mer eller mindre en slump om produktionstakten var hög eller låg. Vår fabrik i Gullringen gick på halvfart. Ändå kände vi att vi satt med en vettig produkt till ett mycket rimligt pris. Vi borde alltså kunna ha hur mycket kunder som helst, säger Jonas Spangenberg.

År 2010 kom koncernbeslutet att kavla upp ärmarna, relansera Boklok och fokusera verksamheten. Boklok blev en egen fristående juridisk enhet, men framför allt lade man rejält krut på att bygga upp egen kompetens, man nyrekryterade och satte upp kontor på ett tiotal ställen i landet.

Och sedan dess har det ångat på.

– I dag kan vår fabrik knappt klara av att producera den volym som vi säljer. Vi har i stort sett fördubblat volymerna i Sverige och nu kommer nästa steg. Vi pilot-testar vårt nya byggsystem, Flex, i Södertälje, säger Jonas Spangenberg.

Det nya systemet innebär att Boklok kan producera flerbostadshus på fyra våningar, i stället för de två våningar som är max i dag. Det nya systemet är också friare och mer flexibelt. Här finns ett tiotal olika moduler – inklusive trapphusmodul och hissmodul (som man inte behövt för tvåvåningslösningarna) som kan sättas samman på olika sätt. Man kan mixa tvåor, treor och fyror eller bara köra treor.

– Vi vänder oss i stort sett till samma kunder som tidigare, men med flex-systemet kan vi sikta in oss på lite mer centrala lägen, högre exploateringsgrad och kanske också förtätningsprojekt. Vi har mött en del motstånd i vissa kommuner där tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret inte velat ha träfasader, men vi kan ju också lägga puts på fasaderna, säger
Jonas Spangenberg.

Totalt sedan starten har Boklok byggt 6 000 bostäder, varav 5 300 i Sverige. Merparten är bostadsrätter. Fördelningen mellan bostadsrätter och hyresrätter ligger rätt konstant på 80/20.

Målet är att sälja 750 bostäder i år, varav 650 i Sverige och sedan växa med 10–20 procent per år.

– Vi kommer framöver inte klara oss med vår fabrik i Gullringen. Vi kommer att lägga ut produktion externt, vilket ju är bra för den hårt drabbade småhusindustrin, säger Jonas Spangenberg.

– Vi har 500 bostäder i pipeline bara för det nya Flex-systemet, utan att egentligen ha marknadsfört det än. Tanken är att gradvis fasa ut det gamla systemet och gå över till Flex, säger Jonas Spangenberg.

Frukt av samarbete

■ Konceptet Boklok uppstod som resultatet av en dialog mellan Skanska och Ikea 1996/97. Tanken var att skapa ett bra boende med god kvalitet och design till en lägre kostnad.
■ Sedan starten har Boklok byggt 6 000 bostäder, på cirka 120 platser i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Storbritannien och i Tyskland. I dag är verksamheterna i Storbritannien och Tyskland nedlagda.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.