Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Nytt Galaxen-avtal klart

Publicerad: 6 februari 2014, 14:57

Sveriges Byggindustrier (BI) och fackförbunden Byggnads och Seko har tecknat ett nytt kollektivavtal för anställda inom rehabiliteringsföretaget Galaxen Bygg.


– Nu har vi tecknat ett avtal som både tar tillvara arbetsgivarnas och de arbetsskadades intressen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd i Sveriges Byggindustrier som deltagit i förhandlingarna.

Avtalet för de anställda inom Galaxen Bygg sades plötsligt upp tidigare i år av fackförbunden Byggnads och Seko. Facken krävde bland annat att anställda genom Galaxen skulle vara tillsvidareanställda från första dagen och att de skulle ha samma lön som övriga på arbetsplatsen, det vill säga att Byggavtalet skulle gälla.

Sedan facken drog tillbaka uppsägningen – ett krav från BI – kunde förhandlingar om ett nytt avtal starta. På eftermiddagen den 6 februari kunde ett nytt avtal tecknas.

Enligt det nya avtalet ska överenskommelse om lön träffas innan anställningen påbörjas. Anställningen inleds med två års allmän visstidsanställning som därefter övergår i en tillsvidareanställning med särskilda bestämmelser. Bland annat finns möjlighet till anställning med lönebidrag under fyra år. Under den tiden gäller särskilda anställningsvillkor och särskilda turordningsregler.

Mats Åkerlind är nöjd med att parterna nu har kommit överens.

– Det betyder att vi nu kan lägga detta åt sidan och att vi tar ett gemensamt ansvar för att den här verksamheten kan fortsätta. Det är väldigt roligt. Verksamheten har funnits i 30 år och har fungerat mycket bra. Tusentals anställda i byggsektorn har fått en ny chans genom Galaxen, säger Mats Åkerlind.

Ola Lindholm, ordförande i Byggnads, är också tillfreds med att ett nytt avtal nu är på plats.

– Det känns bra att vi till sist kunde få igenom ett avtal som ger bra villkor för de anställda, både när det gäller anställning och lön. Genom detta skapar vi också ökad trygghet för personer som redan från början är i en utsatt situation, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande, i ett pressmeddelande.     

Avtalet gäller tillsvidare och har tydliga regler kring uppsägning. Bland annat är tidsramarna för uppsägning längre vilket ger tid att träffa en ny överenskommelse utan att verksamheten inom Galaxen påverkas.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.