Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Nytt kontorstorn planeras i Göteborg

Publicerad: 5 juni 2017, 13:15

Jernhusen planerar att bygga ett 19 våningar högt torn i området Region City i Göteborg, som ligger i anslutning till Centralstationen och Västlänkens nya Station Centralen.


Jernhusen fortsätter att planera utvecklingen av området kring Göteborgs nya stadsdel Region City som ska byggas kring stadens nya och gamla spårbundna infrastruktur. Nu presenterar fastighetsbolaget den senaste pusselbiten i planeringen – Älvtornet.

Urban Hammarlund, som är regionchef på Jernhusen, berättar att Älvtornet kommer att bli 19 våningar högt och kommer att rymma både kontor, handel och stationsdelar. Av detta kommer 17 000 kvadratmeter att vara kontor och 2 000 kvadratmeter att vara handel.

Sedan tidigare är det klart att Jernhusen planerar att bygga det 22 våningar höga Jubileumstornet i området. Även det en kontorsfastighet med stationsdelar.

Området är fortfarande i detaljplaneskedet, men om allt går som planerat ska Älvtornet börja byggas under 2019 och vara färdigställt 2023 när Västlänken öppnar. Enligt Urban Hammarlund är det för tidigt att gå ut med några siffror om hur stor kontraktssumman för den första entreprenaden blir, men han uppskattar att upphandlingsprocessen kan starta under hösten.

– Vi går in i granskningsskedet under hösten och man får nog räkna med att det tar närmare ett år innan det blir klart med alla tillstånd. Det är våldsam brist på kontor i Göteborg så det finns ett tryck från staden att bygga sådana och där passar Älvtornet och Jubileumstornet in, säger Urban Hammarlund.

Region City detaljplaneras nu och när området stor klart förväntas det ha en hög profil med bland annat 9–10 torn, där Älvtornet och Jubileumstornet ingår. Av dem kommer 2–3 att innehålla bostäder.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News