tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ökad omsättning och bättre resultat för Infranord

Publicerad: 15 februari 2023, 08:08

Mer underhållsfokus kan gynna Infranord i framtiden.

Foto: Infranord

Regeringens omläggning till mer underhåll och mindre nyinvesteringar kan ge klirr i kassan för Infranord. Det skriver bolaget i sin bokslutskommuniké där järnvägsentreprenören också kunde visa upp ökad omsättning och förbättrat rörelseresultat.

Ämnen i artikeln:

Svepetinfranorddelårsrapportrapport

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Infranords nettoomsättning för helåret förbättrades med 194 miljoner kronor jämfört föregående år till nära 4,3 miljarder kronor. Även rörelsemarginalen stärktes till 2,5 procent med ett rörelseresultat motsvarande 108 miljoner.

– Jag är mycket nöjd med den positiva resultatutvecklingen som till stor del beror på ökad effektivisering i maskinverksamheten, förbättrad projektstyrning samt framgångarna för vår norska verksamhet, som under året levererat ett mycket starkt resultat, säger Peter Viinapuu, vd för Infranord, i ett pressmeddelande.

Läs även: Vinnarna i Trafikverkets största upphandlingar

I resultatet ingår engångskostnader motsvarande 25 miljoner för pågående effektiviseringsarbete. Infranord har inlett ett arbete för att öka lönsamheten med en ny organisation.

"Under 2023 fortsätter arbetet för ett mer lönsamt Infranord. Genom den nya organisationen har vi skapat förutsättningar för att öka fokus på konkurrenskraft och tillväxt. Vi kommer arbeta intensivt i verksamheterna för att bryta ner de övergripande målen och leverera ett resultat som uppnår våra mål", skriver Peter Viinapuu i sitt vd-ord.

Styrelsen har utsett Stefan Gustavsson som ny vd för Infranord. Han tillträder under våren. Fram tills dess kommer Peter Viinapuu fortsätta som interim-vd.

I rapporten nämns även kriget i Ukraina och dess påverkan på världsekonomin.

"För Infranord har det främst påverkat verksamheten genom ökade drivmedels- och energipriser. Järnvägsbranschen har också delvis drabbats av brist på material och förseningar i leveranser och Trafikverket kommer att prioritera leveranser till underhållskontrakten i de fall det uppstår materialbrist. Vi har en nära dialog med våra kunder för att i god tid kunna hantera eventuella bristsituationer", skriver Peter Viinapuu.

Läs även: Missar miljardkontrakt när upphandling avbryts : “Har varit under övervägande en tid”

På uppsidan i framtiden kan dock ett ökat fokus på underhåll vara.

"Regeringen vill att investeringarna i järnvägen ska underlätta för mer klimatsmart arbetspendling och godstrafik vilket innebär att upprustning av befintlig järnväg ska prioriteras. För Infranord, som ledande järnvägsentreprenör i Sverige med lång erfarenhet av befintliga anläggningar, är beskedet positivt då det blir flera möjligheter till nya uppdrag inom underhåll och reinvesteringar av järnvägen.

Upphandlingsvolymen för 2023 väntas dock minska, jämfört med de två senaste åren, och stabiliseras på en mer normal nivå med cirka fyra till fem större upphandlingar per år.

Infranords rapport i korthet

Oktober – december

Orderingången under perioden var 636 (1 701) MSEK
Nettoomsättningen uppgick till 1 258 (1 060) MSEK
Rörelseresultatet uppgick till 40 (35) MSEK
Periodens resultat uppgick till 33 (26) MSEK
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 215 (294) MSEK


Januari – december

Orderingången under perioden var 3 719 (4 728) MSEK
Orderstocken uppgick i slutet av perioden till 6 787 (7 378) MSEK
Nettoomsättningen uppgick till 4 296 (4 102) MSEK
Rörelseresultatet uppgick till 108 (89) MSEK
Periodens resultat uppgick till 82 (63) MSEK
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 343 (572) MSEK

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev