Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ökad välfärd med öppna gränser

Publicerad: 29 maj 2008, 13:28

Internationaliseringen av ekonomin kan bidra till ökad välfärd i Sverige förutsatt att marknaderna fungerar väl. Det hävdar konkurrensverket i en ny rapport.


I rapporten ”Väl fungerande marknader för ett konkurrenskraftigt Sverige – om regelreformering och offentlig näringsverksamhet” slås fast att den internationalisering av handel som skett under senare år är till fördel för såväl rikare som fattigare länder.

Globaliseringen skapar möjligheter för fler att producera varor och tjänster och att bjuda ut dem på en större marknad.

- Ska vi i Sverige kunna dra fördelar av globaliseringen måste vi dessutom se till att skapa förutsättningar för fungerande konkurrens på lokala och nationella marknader, säger Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren.

Men för att detta ska ske måste alla aktörer måste kunna agera utifrån likartade förutsättningar. Ett problem som uppmärksammas i rapporten är att offentlig näringsverksamhet på konkurrensutsatta marknader många gånger riskerar att snedvrida konkurrensen och slå ut mer effektiv produktion från privata företag.

- Vi måste få tydliga regler för när, och hur, det ska vara tillåtet för offentliga aktörer att bedriva näringsverksamhet i konkurrens med andra aktörer på olika marknader. Huvudregeln bör vara att sådan verksamhet ska vara förbjuden, säger Claes Norgren.

Bland annat vill verket vill ha effektiva sanktionsmöjligheter att ta till mot de kommuner som bedriver näringsverksamhet utanför sitt kompetensområde.

- Om företag i Sverige har möjlighet att växa och utvecklas på lokala och nationella marknader har de också stora chanser att lyckas internationellt. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar för väl fungerande marknader, säger Claes Norgren.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.