Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ökande optimism trots svag orderingång

Publicerad: 21 oktober 2009, 11:26

Optimismen hos byggföretagen är god. I Byggindustrins/Sverige Byggers konjunkturenkät (drygt 540 svar förra veckan från huvudentreprenör runt om i landet) tycker sig hela 46 procent ha sett ett positivt trendbrott sedan halvårsskiftet.


Å andra sidan verkar det fortfarande hos de flesta mer handla om en magkänsla, än om något som märks konkret i orderböckerna. Av de tillfrågade byggarna har 31 procent upplevt en ökad orderingång under de senaste månaderna. Hos majoriteten – nästan 70 procent – är orderingången oförändrad eller minskande.

Många av de tillfrågade han lämnat fristående kommentarer i enkäten. Här får man bilden av en marknad som skiljer sig ganska radikalt mellan olika lokala marknader och mellan olika delsektorer på dessa marknader. Enligt kommentarerna har rot-bidraget även haft en positiv sekundäreffekt på de mer reguljära ombyggnadsmarknaderna. Vissas klagar på en stadigt allt stramare prisbild och tuffare konkurrens.

Någon skriver: ”Anbudsförfrågningarna har ökat, främst på den privata marknaden”. En annan tycker att bankerna har lugnat ner sig, blivit något mer tillmötesgående och att det medfört att bostadsbyggandet har börjat röra på sig.

”Det finns förhållandevis mycket objekt för räkning. Men prisbilden vittnar om att sysselsättningsgraden för byggaktörer är låg”, menar en av de svarande och en annan är inne på samma linje: ”Det finns fortfarande mycket projekt ute på banan, men prisbilden är mycket, mycket dålig.”

En byggare, som uppger att han jobbar inom Peab, oroar sig för en jobbig vinter med ett krympande antal projekt och dåliga priser. ”Det är alarmerande att konsulter har så svag och dålig orderingång. De borde rimligen ligga före oss byggare i konjunkturen och det här kommer att slå mot oss om ett antal månader. Vissa leverantörer har helt tomt i sina orderböcker och arbetar av inneliggande stock, men vid årsskiftet kommer de att vara utan jobb. Jag skulle vilja se en injektion av typen rot-avdrag för hyresbostäder.”

Av de företag som uppger att deras orderläge förbättrats sedan halvårsskiftet är det ett stort antal som anger hushållens rot-avdrag och de låga räntorna som förklaring till det förbättrade läget.

När det gäller den tredje frågan – hur de olika delsektorerna utvecklas – kan man ana en något större optimism i den norra ändan av landet. Dels förväntas satsningarna på anläggning och infrastruktur (en sektor där 94 procent räknar med ökade eller oförändrade volymer) få bättre få bättre genomslag i norr än i söder och de positiva kommentarerna när det gäller hus- och bostadsmarknaderna tenderar också att vara fler från de norra regionerna.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.