Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

OPS-finansiering får allt starkare stöd

Publicerad: 29 april 2015, 12:06

Infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Foto: Staffan Åkerlund

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) ser gärna att de svenska pensionsfonderna satsar och investerar i utbyggnaden av infrastruktur i Sverige. Det sade hon till Byggindustrin i samband med bygg- och VVS-mässan i Malmö i förra veckan.


Anna Johansson har vid flera tillfällen tidigare sagt sig vara öppen för att pröva olika finansieringsmodeller vid nya infrastruktursatsningar. De mycket omfattande investeringsbehoven redan i en nära framtid gör att signalerna på en öppning i riktning mot offentligt-privatfinasierade projekt i likhet med OPS (Offentlig Privat Samverkan) kommer allt närmare i tiden.

Anna Johansson är också medveten om att byggandet av Nya Karolinska sjukhuset i Solna, NKS, till stor del genomförs med pensionpengar som satsas av den brittiska pensionsfonden Innisfree i ett samarbete med Skanska om en OPS-lösning av jätteprojektet.

Just långsiktigheten i den typen av investeringar har betydande fördelar sett ur pensionsfondernas synvinkel. Storleken på utdelningen är känd och beräkningsbar många decennier in i framtiden. Att det blev en sådan hätsk debatt om just NKS berodde på synpunkterna, inte minst från finansdepartementet 2010, att staten kunde låna upp pengarna med lägre ränta än privata investerare.

I dag har det argumentet till stor del fallit. Långivare ser mer till säkerhet i en osäker värld och accepterar lägre räntenivåer än 2010 av den orsaken och stora lån kan för närvarande tas på nivåer jämförbara med statspappersstödd upplåning.

– Vi har inte samma låsningar i den frågan som den förra regeringen, säger Anna Johansson.

Hon understryker att det är en linje som har fullt stöd också i finansdepartementet.

– Det vi gör är att titta på de olika modeller som står till buds, säger hon. Vi kommer definitivt inte att reflexmässigt stänga några dörrar.

På en fråga om hon ser några bra saker som förra regeringen gjorde inom infrastrukturområdet, ger hon en eloge till den för att den svängde i synen på behoven att rusta upp järnvägen även om det var i senaste laget.

– Länge talade ju förre finansministern, Anders Borg, om att problemet med järnvägen hade varit att för mycket hade investerats i den. Omsvängningen var ett uppvaknande, menar hon.

Även inriktningen med Sverige-bygget under sommaren 2014 får ett högt betyg av Anna Johansson. Att det förslaget nu fortsätter under namnet Sverige-förhandlingen är ett bevis på att synen på byggbehoven numera har en bred och djup förankring över partigränserna, menar hon.

Det osäkra ekonomiska läget i världen påverkar regeringens bedömning av hur de nödvändiga satsningarna på infrastruktur och nya bostäder ska betalas.

– Vi har jättebehov framför oss. Och en sak är säker, vi kan inte spara oss ur en kris, vi måste kunna göra de nödvändiga satsningarna nu, säger hon.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.