Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Orderläget fortsatt skapligt

Publicerad: 23 maj 2012, 18:24

Konjunkturinstitutets mätningar bland företagen visar på fortsatt optimism hos byggbranschen, särskilt hos anläggare.Vi har frågat några av landets mellanstora byggbolag: Hur ser marknad och orderstock ut och vad tror ni om utvecklingen under det närmast året?


Viktor Hresan, Asplunds Bygg i Falköping:

– I Skaraborg är marknadsläget gott och orderstocken är god och domineras inte av bostäder. I Jönköping, där bostadsbyggandet väger tyngre för oss än i Skaraborg, ser det något sämre ut.

– Marknaden det närmsta året ser ut att bli positivare än vi trodde vid årsskiftet. Det märks främst hos våra industrikunder som var pessimistiska i början av året men nu fyllt sina orderböcker och går för högtryck. Bostadssidan känns klart mer osäker i dagsläget.

Gunnar Johansson, Asplunds i Örebro:

– För tillfället saknar vi större projekt framförallt på bostadssidan. Däremot verkar utbudet för hösten bättre.

Michael Larsson, Byggpartner i Dalarna:

– Vi har en god orderstock för året med något lokalt undantag. Rent generellt kan vi se en ökad försiktighet i investeringar från kunder och att konkurrensen därmed ökar på vissa marknader på de jobb som kommer ut. Vi tycker dock att marknaden för närvarande känns stabil på en mer normaliserad nivå och bedömer att den ligger kvar på denna nivå en tid framöver.

Jan Kjellson, Frijo:

– Det har funnits mycket att räkna på under hela året och vi ser ingen minskning. Sedan är man ju aldrig riktigt nöjd, priserna kan alltid vara bättre.

– Vi ser egentligen inga stor moln på horisonten framöver heller. Bekymret just nu är att det är så ont om bra folk att rekrytera, framför allt på tjänstemannasidan. Det är rätt kämpigt och konkurrenter sliter och rycker hela tiden i vår personal. Hittills har vi lyckats behålla bemanningen intakt. Men det räcker inte, vi behöver hitta nytt folk också.

Jimmy Bengtsson, Arcona:

– Vi upplever marknaden bra nu och de farhågor jag hade för ett halvår sedan om en sämre konjunktur har inte besannats. Tvärtom är det fler projekt än på länge ute på anbudsräkning för oss.

– Orderstocken i sig tycker jag är ett trubbigt mått och vi försöker i stället se på hur stor stocken av kommande ”projektmöjligheter” är. Vi kan vara i ett läge där omvärlden hinner hämta sig innan vår byggkonjunktur i Stockholm och Uppsala hinner bli påverkad. Men det kan naturligtvis också vara så att vi underskattat hur långa och djupa effekterna blir på grund av skuldkrisen och så vidare.

Carin Stoeckmann, Byggmästar’n i Skåne:

– Läget är tufft för husbyggandet, främst gällande bostäder, men också gällande större investeringsbeslut för näringslivet. Och vissa aktörer väljer att minska på underhållet. Det gör att våra beslut tar längre tid att fatta och att vi får en något mer trevande process än tidigare.

– Vi har en bra orderstock som sträcker sig in i 2014 i vissa fall, men däremot har vi i stocken projekt där produktionsstarten har senarelagts. Min bedömning är att det kommer att röra på sig lite mer framåt hösten.

John Söderberg, vd BTH bygg:

– Marknaden känns fortfarande stabil där vi verkar – byggservice, rot och nyproduktion av bostäder. Vi märker en viss avmattning inom nyförsäljning av bostäder, vilket troligen innebär att vissa projekt inte kommer att startas inom de närmast tolv månaderna. Prisbilden har försämrats något på konkurrensutsatta entreprenader men det finns fortfarande mycket att räkna på.

– Orderstocken är i dag god inom BTH men vi kommer att behöva påfyllning av några projekt efter semestern.

– Under 2012 ser vi framför oss en viss avmattning, i första hand inom nyproduktion av bostäder, medan rot av bostäder och lokaler samt byggservice kommer att tuffa på. Vi tror på stabilisering och återhämtning under 2013–2014.

Brist på arbetskraft största hindret

Det allmänna hälsoläget inom den svenska byggverksamheten är gott, enligt Konjunkturinstitutets konfidensindikatorer. Indikatorn för byggare och anläggare låg under april klart över det historiska genomsnittet.

Särskild anläggningsbranschen ser stark ut: Orderingången fortsätter att öka, liksom anbudspriserna och rekryteringen. Drygt 30 procent av anläggarna uppger att brist på arbetskraft är största hindret för verksamheten. Anläggningsföretagen räknar med fortsatt volymtillväxt.

Husbyggarna ser ut att ha det något tuffare. Produktionen ligger på i princip oförändrade nivåer och företagen räknar med att det kommer att se snarlikt ut framöver.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.