torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Öresundskraft inleder miljardupphandling för CCS-satsning

Publicerad: 24 april 2023, 10:46

Filbornaverket i Helsingborg.

Foto: Johan Lilja

Öresundskraft sjösätter nu upphandlingen av en anläggning för infångning av koldioxid. Upphandlingen omfattar över en miljard kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetkoldioxidutsläppHelsingborgSkåne

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Kommunala Öresundskraft planerar att bygga en anläggning för infångning av koldioxid, en så kallad CCS-anläggning vid Filbornaverket i Helsingborg. På måndagen inleddes upphandlingen av konstruktionen och byggnationen av densamma.

Upphandlingen som omfattar över en miljard kronor är uppdelad i två steg. Det första steget är öppet för alla intresserade leverantörer. Därefter gör Öresundskraft en bedömning av inkomna ansökningar där företag som kvalificerar sig får ta del av ett komplett upphandlingsunderlag.

Läs också: EU:s cementlobby: ”Den svenska cementindustrin långt framme när det gäller CCS”

–Vi har en tydlig och genomarbetad plan för det massiva arbete vi har framför oss. Enligt den kommer vi, efter styrelsens och ägarens godkännande, att kunna teckna kontrakt under andra kvartalet 2024. Projektet är i nivå med bygget av Filbornaverket. Vi talar om en upphandling på gott och väl en miljard kronor, kommenterar Öresundskrafts vd Anders Östlund.

Ansökningarna ska vara inne hos Öresundskraft senast den 2 juni i år.

–Vi är öppna för konstellationer som till exempel en huvudleverantör med underleverantörer eller ett konsortium av företag. Viktigt för oss är ett partnersamarbete där vi kan vara aktiva och påverka hela processen till färdig anläggning, avslutar Anders Östlund.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev