Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Oscar Properties avvecklar sin byggverksamhet

Publicerad: 2 april 2019, 08:39

Illustration av Norra Tornen i Hagastaden, ett av Oscar Properties projekt.

Det blir ingen utdelning för aktieägarna i Oscar Properties i år, och kanske inte på flera år. Bolaget tänker också avveckla byggentreprenadverksamheten i det helägda dotterbolaget Allegro.


Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Oscar Properties lämnar ingen utdelning och ser över kapitalstruktur, inklusive villkoren för förlängning av obligationslån, och avvecklar byggentreprenadverksamheten, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Förslagen från styrelsen kommer att behandlas på årsstämman den 2 maj 2019.

Oscar Properties uppger att de ska meddela de anställda på det helägda dotterbolaget Allegro redan idag att det avser att avveckla byggentreprenadverksamheten. Om verksamheten avvecklas som planerat kommer samtliga anställda på Allegro att varslas om uppsägning, vilket berör cirka 50 anställda.

”Avvecklingen är ett resultat av det rådande läget på bostadsmarknaden som innebär att Oscar Properties startar och driver färre projekt än det tidigare planerat, samtidigt som marknaden utgår från att Oscar Properties minskar kostnaderna i koncernen. Oscar Properties har bedömt att det saknas kommersiella förutsättningar att bedriva byggentreprenadverksamhet i bolag inom koncernen,” skriver bolaget.

Oscar Properties uppger att de har säkerställt att pågående projekt ska kunna fortsätta som planerat även om avvecklingen av Allegro genomförs. Avvecklingen beräknas minska Oscar Properties kostnader med cirka 38 miljoner kronor på årsbasis.

– Bostadsmarknaden har under en tid varit mycket pressad, vi ser att de föreslagna åtgärderna kan ge oss en plattform där vi kan skapa nya möjligheter för Oscar Properties och våra aktieägare, säger Oscar Engelbert, verkställande direktör och huvudaktieägare i Oscar Properties.

Oscar Properties beskriver att de nu har vidtagit en rad operationella, strategiska och finansiella åtgärder för att anpassa verksamheten till rådande marknadsläge:

”Bland annat har projektportföljen anpassats genom ett antal avyttringar och konverteringar. Vidare har tre nya koncept lanserats för att bredda verksamheten och ett kostnadsbesparingsprogram har genomförts med estimerade kostnadsbesparingar om cirka 30 miljoner kronor årligen. Inklusive den inställda utdelningen på preferensaktier och avvecklingen av byggentreprenadverksamheten frigörs likviditet om cirka 117 miljoner kronor årligen som bolaget kan använda för att investera i verksamheten för att generera långsiktigt aktieägarvärde”, skriver Oscar Properties.

Bolaget vill även förlänga obligationslånen med ett utestående nominellt belopp om 450 miljoner kronor som förfaller till betalning i september 2019. De kommer att kalla till ett obligationsinnehavarmöte för att besluta om flera ändringar av de befintliga obligationsvillkoren. Till dem hör att förfallotidpunkten för obligationslånet förlängs med två år från den 3 september 2019 till den 3 september 2021 och att Oscar Properties åtar sig att inte lämna någon aktieutdelning före obligationens nya förfallotidpunkt den 3 september 2021, eller till dess obligationslånet har återbetalats.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.