Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Östersunds kommun får kritik för upphandling

Publicerad: 2 maj 2011, 09:57

Östersunds kommun anklagas för att favorisera byggare genom att använda skräddarsydda krav.


Östersunds kommun har upphandlat byggentreprenaden för en ny arena för issporter. Förfrågningsunderlaget innehöll ett flertal skall-krav i form av mjuka kriterier. Lokala byggföretag uppfattade dessa krav som ett sätt att diskvalificera samtliga företag utom de stora riksbyggarna.

Detta är alltså inte den arena i Östersund som vi berättade om i Byggindustrin 30.10 och 33.10. Där gav tingsrätten kommunen rätt för den gjorda upphandlingen.

Projektet är en partneringentreprenad. Peab och Skanska lämnade anbud och Peab tilldelades entreprenaden.

I förfrågningsunderlaget fanns krav i form av ett flertal mjuka parametrar. Leverantören ska bland annat ha genomfört minst två arenaprojekt på minst 40 miljoner kronor vardera under de senaste fem åren. Dessutom ska företaget ha genomfört minst två partneringprojekt på 40 miljoner kronor vardera under samma tidsperiod.

– Jag såg direkt av förfrågningsunderlaget att vi var chanslösa eftersom vi aldrig har byggt någon arena med vår lokala organisation, förklarar Peter Burman, affärschef för NCC Jämtland Härjedalen som inte lämnade något anbud.

Peter Burman anser att vilka lokala byggföretag som helst hade kunnat genomföra det här arenabygget, och att det därför är fel av kommunen att ställa krav som i praktiken diskvalificerar alla företag utom de stora riksbyggarna.

Hans synpunkter delas av Olle Axne, vd för Treeab Bygg, som också avstod från att lämna anbud på grund av alla krav i form av mjuka parametrar.

– Den nödvändiga kompetensen för att bygga arenan har vi säkert. Att vi är ett lokalt företag är ingenting som behöver tala emot oss. Vi hade kunnat gå samman med något annat lokalt byggföretag.

Staffan Sjömark, chef för Sveriges Byggindustrier i Jämtlands län, berättar att BI:s lokala styrelse inom kort ska träffa kommunens företrädare för att diskutera byggupphandlingarna i Östersund rent allmänt.

– Kommunen har ju rätt att ställa vilka krav man vill så länge som man följer lagen om offentlig upphandling. Men en del lokala byggföretag tycker att kommunen har fel kriterier i detta fall. Det ska vi ta upp med kommunens företrädare.

Kommunens projektledare för arenabygget, Bertil Åsén, anser att det är ett rimligt krav att man tidigare har byggt ett par arenor i 40-miljonersklassen om man ska bygga en arena för 250 miljoner kronor.

Men flera lokala byggföretag hävdar ju att arenabygget inte är så komplicerat att det motiverar kommunens krav. Vad säger du om det?
– Detta kan givetvis diskuteras. Men när vi upphandlade bygget av Storsjöbadet hade vi inga speciella krav, och ändå fick vi endast in två anbud. Jag är inte alls säker på att vi hade fått in fler anbud om vi hade haft lägre kvalifikationskrav.

Mats El Kott, folkpartistisk ledamot av kommunfullmäktige i Östersund, hävdar i en anmälan till konkurrensverket att kommunen har brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Beräknas klar 2013
Den nya arenan för issporter i Östersund ska innehålla två hockeyrinkar och en gymnastikhall. Till det kommer en bandyplan utomhus. Bygget ska starta till hösten och vara klart vintern 2013. Anläggningskostnaden inklusive byggherrekostnader beräknas till 250 miljoner kronor.

Björn Lundbeck

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.