Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Paroc presenterar resultat från nära noll-piloten

Publicerad: 1 april 2014, 16:45

Energirenoveringsprojektet Ren Zero med piloten på Länsmansvägen 32 i Skarpnäck i Stockholm har gett bättre utfall än väntat. Foto: Ren Zero

Foto: Ren Zero

Energirenoveringen på Länsmansvägen 32 i Skarpnäck – ett EU-projekt för att hitta kostnadseffektiva totallösningar vid energirenovering av äldre villor – har gett ett bättre hushållsekonomiskt utfall än de flesta hade hoppats: snabb värdestegring, en ganska oförändrad återbetalningstid och en 85-procentig reducering av koldioxidutsläpp.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Projektet– Ren Zero – initierades av Paroc 2011 och har Elitfönster och Nibe som svenska partners. En villa på Länsmansvägen i Skarpnäck i Stockholm har används som pilotprojekt. Huset är från 1944 och genomgick renoveringen under oktober 2013.

Huset är en enplansvilla med källare och är tillbyggd på 1950-talet, men aldrig renoverad. Fasaden var av träpanel och boytan 100 kvadratmeter.

Huvudingredienser har varit att isolera, täta, sätta in nya fönster, ny ventilationsanläggning och en värmepump för att producera varmvatten.

Nu har de första mätresultaten kommit. Målsättningen var att minska energianvändningen från 128 kWh/m2 och år till 25 kWh/m2 och år – motsvarande nivån för ett nybyggt passivhus.

– Totalkostnaden för energirenoveringen uppgick till 960 000 kronor, vilket kan jämföras med ungefär 620 000 för en traditionell renovering. Men tack vare de sänkta energikostnaderna som en energirenovering innebär så är återbetalningstiden i princip densamma som för en traditionell renovering, säger Anders Olsson på Paroc.

– Vi har också gjort en test med mäklare, före och efter. Huset värderades till 5,8 miljoner kronor före renoveringen. I dag skulle prislappen ligga på 7 miljoner kronor. Det är inte dåligt, en värdeökning på 1,2 miljoner kronor på några månader, säger Anders Olsson.

De årliga kostnaderna för uppvärmning och varmvatten låg före energirenoveringen på 25 000 kronor. Mätutrustningen är igång och prognosen (från finska statens forskningsinstitut VTT) är att årskostnaderna kommer att sänkas med 3 000 kronor.

– Att bidra till minskade koldioxidutsläpp har varit en av huvudpoängerna med projektet. Här har utsläppen sedan renoveringen minskat med häpnadsväckande 85 procent enligt finska VTT, motsvarande 315 mil körning i en ny bil, säger Anders Olsson.

Maria Mehner, kommunikationschef på Paroc:

– Detta är mycket intressant med tanke på EU-målen för 2020 och 2050. Enbart i Sverige finns det ungefär 1,5 miljoner småhus byggda före 1980 och som är i behov av renovering. Om samtliga dessa hus energirenoveras finns alltså en rejäl potential för att få ner koldioxidutsläppen.

Ren Zeros resultat i siffror

Totalkostnad
Ren Zero: 960 000 kr
Traditionell renovering: 620 000 kr

Energibesparing i kr/år
Ren Zero: 22 000 kr
Traditionell renovering: 14 300 kr

Återbetalningstid
Ren Zero: 44 år
Traditionell renovering: 43 år

Per Hindersson

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.