Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Peab-affärer i Sigtuna granskas i SVT

Publicerad: 2 september 2020, 11:38

Peabs nära samarbete med Socialdemokraterna i Sigtuna tas upp i SVT:s Uppdrag granskning som sänds i kväll där byggjätten anklagas för att ha bekostat Socialdemokraternas valaffischer och valstugor i utbyte mot stora kontrakt.

Ämnen i artikeln:

byggkontraktPolitik

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Uppdrag granskning har undersökt kopplingen mellan Peab och den lokala S-ledningen i Sigtuna kommun runt valet 2010. 

Dokument som Uppdrag granskning tagit del av visar hur kommunledningen planerade byggprojekt där det gjordes upp på förhand att Peab skulle bygga och kommunen skulle köpa bostäderna när de var klara. Enligt källor till Uppdrag granskning så rundades lagen om offentlig upphandling vid uppgörelserna.

Läs även: Nytt samarbete stoppar byggfusk

Uppdrag granskning visar i programmet att Peab bekostade affischer och valstugor till Socialdemokraternas valkampanj i valet 2010 och att fakturorna för de två valstugorna på 386 000 kronor exklusive moms gömdes i ett av Peabs många byggprojekt i kommunen. 

Det förra kommunalrådet Anders Sandén (S) har nekat till att Peab skulle sponsrat honom och partiet.

– Jag har ingen anledning att tro att vi inte har gjort rätt för oss, säger han till SVT.

Den nuvarande S-ledningen i Sigtuna delar den bilden. 

Läs även: Ny rapport: Byggbranschen hårt drabbad av brott

Peab uppger till SVT att bolaget inte hittat någon sponsring av politiska partier, men att det inte går att utesluta att det ändå har skett. ”Det är möjligt att den lokala Peaborganisationen kan ha sponsrat både valstugor och banderoller i Sigtuna 20102, skriver Peab i ett mejl till SVT. 

Byggindustrin har varit i kontakt med Socialdemokraterna i Sigtuna och partiet har avböjt att kommentera uppgifterna. Byggindustrin har också sökt Peab för en kommentar men bolaget har ännu inte återkommit.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev