Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Peab bygger den nya nationalarenan

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Peab ska bygga Sveriges nya nationalarena för fotboll. Arenan, som ska rymma 50 000 åskådare och ha ett skjutbart tak, börjar byggas 2008 intill Solna station.

Efter många turer fram och tillbaka har nu Svenska Fotbollförbundet, Solna stad, Peab, Fabege och Jernhusen slutit ett avtal om byggande, ägande, drift och finansiering. Bygget är beräknat att kosta omkring 1,8 miljarder kronor och finansieringen står de fem aktörerna för gemensamt.

- Vi har kommit överens om att inte gå ut med hur stora andelar var och en har men tillsammans ska vi skjuta till 900 miljoner kronor i eget kapital, säger Peabs vice vd Anders Elfner.

Resterande 900 miljoner ska man låna.

De fem delägarna bildar också ett gemensamt driftbolag som kommer att förvalta den färdiga arenan.

Peab har nyligen gått in i en liknande roll i Malmös stadionprojekt. Även om företaget medvetet och långsiktigt arbetar för att tidigt komma in i en aktiv roll i stora projekt är det mest en slump att de två stadionprojekten kommer nästan samtidigt, enligt Anders Elfner.

- Vi är med på många håll och jobbar för att skapa bygguppdrag och det är inget nytt med det. Vi har gått in i ett tidigt skede för att kunna vara med i hela utvecklingen av arenan och den kringliggande stadsdelen.

Planarbetet påbörjas omedelbart för att möjliggöra en byggstart om två år och en färdig arena 2010 eller 2011. Arenan ersätter Råsunda stadion, ursprungligen från 1937 men ombyggd vid flera tillfällen, som på sikt ska rivas och ersättas med bostäder.

- Det finns en överenskommelse med Svenska Fotbollförbundet om utvecklingen av gamla Råsunda men i dagsläget kan vi inte avslöja några detaljer, säger Anders Elfner.

Tomten för den nya arenan är i dag ett skräpigt industriområde intill bangården i Solna. Runt arenan kommer man även att bygga hotell, andra idrottsanläggningar, en handelsplats samt bostäder och kontor.

Planerna på en ny arena i Globenområdet, som bland annat förordats av Stockholms finansborgarråd Annika Billström, lever ett parallellt liv. Detsamma gäller Djurgårdens planer på en egen hemmaarena. Det kan alltså bli så att Stockholm får tre nya arenor inom loppet av några få år.

AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.