söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Peab bygger nytt riksarkiv för 800 miljoner

Publicerad: 25 maj 2023, 07:54

Visionsbild över det nya riksarkivet i Härnösand. Till höger Peabs regionchef Fredrik Timan. Illustration: Tengbom

Det nya riksarkivet i Härnösand kommer att byggas av Peab. Det står klart efter att beställaren Specialfastigheter valt byggjätten som entreprenör.

Ämnen i artikeln:

SvepetPeabPeab BostadPeab SverigebyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationSamhällsbyggnadsamhällsfastigheter

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Det nya riksarkivet kommer att vara 34 000 kvadratmeter stort och bestå av en arkivdel och en administrationsdel. Men det kommer även att läggas stor vikt vid landskapsanpassning och utemiljö, enligt ett pressmeddelande. Platsen för det nya arkivet är Saltvikshöjden vid Härnösands norra utfart.

Förutom Riksarkivet kommer även Skatteverket att hyra byggnaden av fastighetsägaren och beställaren Specialfastigheter. Detta då den sistnämnda myndigheten har behov av att samla sina fysiska handlingar till ett centralarkiv.

Läs också: Byggtalangerna i norr om branschens knäckfrågor: "Vi måste fylla på med unga medarbetare"

– Vi är både glada och stolta över att vara utvald som entreprenör i detta samhällsbyggnadsprojekt som har ett stort intresse för både lokalsamhället och hela Sverige. Projektet ställer höga krav på oss som byggare, här finns en stor mängd handlingar som är unika och inte kan ersättas. Vi har i planeringsfasen tillsammans med Specialfastigheter fokuserat mycket på att analysera framtagna lösningar som möter dessa krav och tillsammans planerat för den närliggande byggstarten, säger Fredrik Timan, regionchef på Peab.

Byggnationen av ett riksarkiv är komplicerad då byggnaden ska kunna stå emot vatten, fukt, brand och stöld. Processen med bygghandlingsprojektledning och fastställande av budgeten för projektet är redan inledd. Själva byggnationen påbörjas i maj 2023 och planen är att det nya riksarkivet ska stå färdigt under 2025.

Kontraktssumman för Peab uppgår till 800 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev