onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Peab bygger om Kungsgatan: "Ett utmanande projekt"

Publicerad: 24 november 2022, 08:08

Att bygga om den kraftigt trafikerade Kungsgatan kommer att bli utmanande, berättar Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab. Foto: Sweco / Peab

Över hundra år efter invigningen ska Stockholms paradgata Kungsgatan byggas om. Nu står det klart att det är Peab som får uppdraget.

Ämnen i artikeln:

Svepetbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationbyggkontraktoffentlig upphandlinginfrastrukturStockholmStockholms län

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Kungsgatan invigdes 1911 och är en av Stockholms mest anrika gator. Drygt hundra år efter invigningen behöver grunden under gatan stärkas. Gatan mellan Sveavägen och Norrlandsgatan ska renoveras för att klara framtidens trafikbelastning. Samtidigt görs satsningar på att öka trivseln, tillgängligheten och värdet att vistas på gatan.

Läs även: Så kraftsamlar Peab inom drift och underhåll: "Vi ser att det kan ge oss ännu mer synergier"

Den som har fått uppdraget av Stockholms stad är Peab. Kontraktssumman ligger på 136 miljoner kronor.

– Det känns väldigt bra att vi fått förtroendet att fortsätta rusta upp Stockholms innerstad. Kungsgatan är ett utmanande projekt, framför allt med hänsyn till att trafiken ska fungera samt att näringsverksamheten ska kunna bedrivas under tiden som projektet utförs. Upprustningen av Kungsgatan har många likheter med Vasagatan, som vi färdigställde i somras tillsammans med trafikkontoret, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab, i ett pressmeddelande.

Läs även: Lista: Byggarna som tävlar om reningsverken – alla anbud i de stora upphandlingarna

Projektet byggs i olika etapper för att gatan ska vara framkomlig för alla samt för att minska risken att bygget stör de som passerar och är verksamma på gatan.

Byggstart för utförandeentreprenaden är våren 2023 och jobbet beräknas vara klart till sommaren 2025.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev