söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Peab gör nordisk miljardaffär

Publicerad: 4 juli 2019, 06:21

Byggjätten Peab köper YIT:s beläggnings- och ballastverksamhet i Norden för nära tre miljarder kronor och tar därmed fler marknadsandelar i Sverige, Norge och Finland samt etablerar sig inom beläggning i Danmark.

Ämnen i artikeln:

PeabPeab BostadPeab SverigeYITbyggkontrakt

"En ökad geografisk spridning inom verksamheter som normalt sett är mindre konjunkturkänsliga skapar stabilitet”, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef i ett pressmeddelande som berättar om storaffären.

Peab är idag en ledande aktör vad gäller tillverkning och utläggning av asfalt liksom ballastverksamhet i Sverige och Norge. Nu expanderar Peab verksamheten genom att förvärva YITs motsvarande verksamheter i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Köpet innebär att Peab tar över cirka 200 strategiskt placerade täkter samt 63 asfaltverk i Norden. Förvärvet innebär också övertagande av cirka 1700 medarbetare.

Efter förvärvet får Peab en unik och marknadsledande position i Norden inom dessa områden. Dessutom skapas förutsättningar för vidare expansion och utveckling av andra verksamheter såsom Recycling och Betong.

Skifte sker nästa år

Köpeskillingen förväntas uppgå till 2 966 miljoner kronor och affären är enligt Peab fullt finansierad.

Tillträde förväntas ske den 1 januari 2020.

– Genom detta förvärv tar vi nästa steg i utvecklingen av Peab som Nordens Samhällsbyggare. Beläggnings- och ballastverksamhet är nära kopplat till samhällsutvecklingen både vad gäller anläggnings- och byggprodukter. Genom att expandera inom dessa delar lägger vi plattformen för att fortsätta växa och förstärka lönsamheten. En ökad geografisk spridning inom verksamheter som normalt sett är mindre konjunkturkänsliga skapar stabilitet. Med denna bas fortsätter också resan med att utveckla nya produkter och metoder för att möta våra kunders behov av hållbara lösningar, kommenterar Jesper Göranssons, vd och koncernchef i Peab, i pressmeddelandet.

Andreas Jennische, nyhetschef red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev