lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Peab köper Primus av Oscar Properties: ”Det har varit en snabb process”

Publicerad: 22 november 2021, 10:47

Just nu pågår rivningar på Primus-tomten. Nu står det klart att det är Peab Projektutveckling som kommer

Foto: Mattias de Frumerie

Peab köper en del av Primus 1 på Lilla Essingen i Stockholm av Oscar Properties i en affär där det underliggande fastighetsvärdet ligger på 1,2 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

PeabPeab BostadPeab SverigeOscar Propertiesbyggkontrakt

Oscar Properties köpte ut JV-partnern Starwood Capital i oktober och blev därmed helägare av fastigheten Primus 1 på Lilla Essingen i Stockholm. Nu säljer bolaget drygt 40 000 kvadratmeter av fastigheten till Peab för ett fastighetsvärde om cirka 1,2 miljarder kronor.

– Vi är väldigt glada över affären som frigör oss från framtida finansiella åtaganden kopplade till Primus. Affären är i linje med Oscar Properties mål om att fokusera på att utöka och utveckla vår förvaltningsaffär. Den likviditet och de kassaflöden som skapas från byggrättsaffärer och projektutveckling skall återinvesteras i förvaltningsfastigheter, säger Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Entreprenörerna bär stor del av ökade byggkostnader

På fastigheten finns en lagakraftvunnen detaljplan som tillåter flerbostadshus, centrumverksamhet, kontor, förskola, handel och garage. På den förvärvade delen avser Peab att utveckla nya stadskvarter, men även tillvarata de kvalitéer som finns på platsen. Tillträde beräknas ske under det fjärde kvartalet 2021.

– För oss som samhällsbyggare är möjligheten att få vara med och utveckla en så central del av staden som Lilla Essingen väldigt intressant. Vi kommer att med styrkan från våra fyra affärsområden kunna ta ett samlat grepp och utveckla fastigheten. Att själva kunna förädla en plats på det här sättet går helt i linje med Peabkoncernens strategi, säger Göran Linder, affärsområdeschef på Peab Projektutveckling, i ett pressmeddelande.

Efter affären kommer Oscar Properties fortsatt äga cirka 8 200 kvadratmeter byggrätter inom Primus som man avser att sälja vidare. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår efter denna affär till cirka 1,4 miljarder kronor.

 

Ajda Dzambic & Anders Siljevall

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev