söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Peab lägger ner flygplats – ”Kan inte ta ensamt ansvar”

Publicerad: 28 maj 2020, 08:11

”Utan intäkter och med en oklar framtid för flyget måste vi ta steget”, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef för Peab. Foto: Peter Wemmert – Kameratrollet / Mette Ottosson

Peab har i tio år drivit Ängelholm Helsingborg Airport, ett stenkast från bolagets huvudsäte. Efter att den även tidigare olönsamma flygplatsen mött större utmaningar på grund av corona lägger Peab ner driften tills vidare.

Ämnen i artikeln:

PeabPeab BostadPeab Sverigebyggkontraktcorona

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Passagerarantalet på Ängelholm Helsingborg Airport har successivt minskat under de senaste åren och när coronapandemin slog till blev läget akut med en dramatisk nedgång i flygtrafiken. Då flygplatsen inom överskådlig tid inte kommer att generera några intäkter måste kostnaderna minimeras lägger Peab nu ner driften tills vidare.

LÄS MER: Virusfrossa på byggmarknaden – 16 000 jobb försvinner 

– Vi har drivit flygplatsen i tio års tid och under de senaste åren har vi framfört att vi långsiktigt inte kan ta ensamt ansvar för denna viktiga samhällsfunktion. Coronapandemins effekter på resandet har ställt frågan på sin spets. Utan intäkter och med en oklar framtid för flyget måste vi nu tyvärr ta steget och stänga flygplatsen tills vidare, säger vd och koncernchef Jesper Göransson i ett pressmeddelande.

Kan drivas vidare av andra

Vad som händer med flygplatsen framöver är ännu oklart, men Peab diskussioner med ett antal kommuner i Nordvästskåne om förutsättningarna för att bedriva flygplatsverksamheten och de ekonomiska konsekvenserna för detta. En förutsättning i förhandlingarna är dock att det ekonomiska ansvaret ska bäras av andra än Peab. 

I väntan på besked om flygplatsens framtid måste personal sägas upp. Däremot behåller flygplatsen behåller sitt flygplatscertifikat, vilket innebär att några strategiskt viktiga positioner kommer att finnas kvar tills vidare, för att kunna starta upp verksamheten längre fram.

Fortsätter kosta pengar

Under årets första kvartal minskade rörelseresultatet i affärsområdet Fastighetsutveckling, där bland annat flygplatsen räknas in, med 20 miljoner kronor.

Där stod flygplatsen för ett löpande underskott om 10 miljoner kronor.

Nedläggningsbeslutet kommer att innebära mer kostnader för Peab, 40 miljoner kronor. Av dessa består hälften av nedskrivning av goodwill.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev