Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Peab rapportmissar - ser risk för ökade byggkostnader

Publicerad: 16 juli 2021, 08:52

Vd Jesper Göransson ser risk för ökade byggkostnader

Foto: Peab

Byggbolaget Peab missade marknadens förväntningar på både omsättning och resultat i det andra kvartalet. Bolaget pekar på god orderstock och stark finansiell ställning, men rapporten fick ändå aktien på fall.


Ämnen i artikeln:

Peabdelårsrapport

Rörelseresultat steg 25 procent till 824 miljoner kronor i det andra kvartalet, något under väntade 839 miljoner, enligt Infronts enkät. Nettoomsättningen sjönk 2 procent till 15,2 miljarder kronor mot väntade 15,7 miljarder.

Även orderingången minskade något, men utfallet på 13,1 miljarder kronor överträffade ändå marknadens förväntningar på 12,5 miljarder.

Aktien i Peab, som tappade 11 procent från årshögsta i början av maj fram till igår, föll ytterligare 7 procent efter två timmars handel på fredagen.

— Årets andra kvartal visade på fortsatta marginalförbättringar inom entreprenadverksamheterna och bostadsutveckling samt en alltjämt stabil orderingång. Likaså förblir marknadsutsikterna goda, skriver vd Jesper Göransson i halvårsrapporten.

Vidare skriver Göransson att utsikterna förblir stabila på bolagets marknader och för påbörjade bostadsinvesteringar har prognoserna förbättrats i Sverige och Finland. Inom anläggning förväntas investeringarna fortsätta att växa under 2021 i Sverige och Norge, men minska i Finland. 

— Även om vi förhoppningsvis närmar oss slutet av den pågående coronapandemin, så präglar den fortfarande vår vardag och vi har sett vissa effekter av råvaru- och materialbrist. Under året har kostnaderna på vissa byggmaterial ökat, men hittills har de ekonomiska konsekvenserna för Peab varit begränsade. Vi följer naturligtvis utvecklingen noga och hanterar situationen löpande. Vi arbetar ständigt med att effektivisera vår produktion, men om trenden avseende materialkostnader inte bryts kommer byggkostnaderna successivt att öka.

BJÖRN RUNDSTRÖM

Ämnen i artikeln:

Peabdelårsrapport

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.