Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Peab vinner Sabos upphandling

Publicerad: 11 december 2014, 14:04

Bild 1/2  Juryn tar bland annat fasta på att Peabs hus kan fungera både enskilt och i befintliga bostadsområden.

Illustration: Peab

Peab, JSB och Lindbäcks Bygg vinner Sabos ramupphandling Kombohus Mini. Från och med april 2015 kan de leverera flerbostadshus med yteffektiva ettor och tvåor till Sabos medlemsföretag till ett fast pris genom ett ramavtal.


Förstaplatsen i Sabos ramupphandling går till Peab och deras flerbostadshus Capella. Andra plats går till JSB med huset Bo Mini och tredje plats till Lindbäcks Bygg och deras hus Aurora. Alla tre husen består av ettor på max 35 kvadratmeter och tvåor på max 45 kvadratmeter. De har ett maxpris på 14 000 kronor per kvadratmeter boyta, exklusive moms, tomt och grundläggningskostnader.

– Alla tre byggföretag som vi nu skriver avtal med visar i sina hus prov på god arkitektur med rötter i den svenska funktionalismen. Byggnaderna har god teknisk standard och flexibla lösningar som gör dem lätt att anpassa till olika typer av tomter, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo.

Syftet med upphandlingen är att öka nyproduktionen av små lägenheter genom att släppa fram innovativa lösningar och kostnadseffektiv produktion.

Sabo har tidigare genomfört liknande upphandlingar. Den första, Kombohus, skedde 2010 och gällde ett hus i två till fyra plan till ett fast pris på 12 000 kronor per kvadratmeter exklusive grund, mark, markarbeten och moms. Vinnare blev JSB. 2012 genomfördes nästa ramavtalsupphandling. Den gällde ett punkthus i fem till åtta våningar. Vinnare blev Lindbäcks Bygg, NCC och Skanska.

Juryns sammansättning

■ Håkan Ekelund, LKF (ordförande)
■ Lars-Gunnar Sjöö, Uppsalahem
■ Anders Stjärnberg, Stångastaden
■ Anna Heide, MKB
■ Lotta Björklund, Timråbo
■ Bernt Elstig, Bostaden i Umeå
■ Per Widerstedt, Mimer
■ Jonas Högset, Sabo (sekreterare)

Juryns motivering

”Capella från Peab får första pris för en tilltalande vardagsarkitektur, som passar mycket väl vid förtätning i många befintliga bostadsområden och som dessutom kan fungera enskilt och flexibelt i helt nya bostadsområden. För de goda planlösningarna och materialvalen."

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.